Николина Ангелкова няма да хвърля оставка


Николина Ангелкова няма да хвърля оставка
Снимка: БГНЕС

4397

Не виждам причина да подавам оставка заради АБТТА - втора поредна година имаме най-успешния туристически сезон. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка с исканата ѝ оставка от браншовата организация. 

„Първо, бих искала да кажа, че в националния туристически регистър има над 300 сдружения. Регистрираните такива, свързани с туроператорска и турагентска дейност са 3, като в регистъра турагентите и туроператорите са над 3000. Във въпросната АБТТА членуват може би около 80-90. По същия начин и в БАТА и Национално сдружение „Туризъм“. Това, че изразяват определено несъгласие с политиките, които води министерството, е тяхно право, но фактите, които имаме в сектора, доказват, че ние сме на прав път. Със сигурност има още много какво да се желае и да се работи. Все пак министерството съществува от 3 години, а проблемите в туризма са трупани 20-30 години“, коментира Ангелкова пред "Фокус".

Тя поясни, че в Националния съвет по туризъм се обсъжда всичко. Членове на този съвет са и АБТТА и техните предложения са взимани предвид. „Не виждам причина да подавам оставка, вече втора поредна година имаме най-успешния туристически сезон. Със сигурност международното признание, което получава министерството за действията, които извършва, е на достатъчно високо ниво. Продължаваме напред с диалог“, заяви министърът на туризма.

По отношение на обвиненията към нея, че манипулира данни, Ангелкова поясни, че не разбира защо се отдава значение на методите. „Ние използваме данни на НСИ и на БНБ. Ние сме министерство, работим с официални данни“, каза тя. По думите ѝ в НСИ е записано, че за първите 8 месеца България е посрещнала над 6,5 млн. чуждестранни туристи в местата за настаняване над 10 легла. Министърът обясни, че не трябва да се забравя, че българските туроператори и турагенти работят както на пазара в България, така и организират екскурзии в чужбина.

В Министерството на туризма е създадено звено за анализи и прогнози в туризма. "На тази база се обработват данните не само съгласно изискванията на регламента на "Евростат", но и с друга методика", коментира Ангелкова. Тя поясни, че предстои скоро там да бъдат наети нови служители, за да се дава по-детайлна информация съгласно отделните видове туризъм и реализираните нощувки в местата за настаняване под 10 легла. Към момента наетите в туристическото ведомство са под 100. Те са разпределени в общи и специализирани дирекции, а в звеното за анализи и прогнози работят около 7 души и предстои да бъдат наети още двама души.

Туристическият портал

Ангелкова коментира, че Националният туристически портал е бил създаден преди да се създаде Министерството на туризма. „Съвсем скоро, в рамките на месец, ще обявим обществена поръчка за обновяването на сайта“, каза министърът. Поръчката предвижда нови езикови версии, включително с обвързването му с дигиталните технологии и социалните мрежи. „Миналата година стартирахме с приложението „Обичам България“. В момента то се надгражда. То има връзка с Facebook и Viber, коментира Ангелкова. Има и приложение, в което туристите да казват кои места са им харесали, за да се събира допълнителна информация за посещенията. „На Лондонското изложение, което предстои ноември месец, предвиждаме да имаме дигитален корнер, на който съвместно с Русенския университет да представим сувенири, изработени от 3D принтер“, коментира Ангелкова.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички