Почивка по празниците в България излиза по 300 лв. на човек, в чужбина - над 500 лв.


Почивка по празниците в България излиза по 300 лв. на човек, в чужбина - над 500 лв.
Снимка: iStock/Guliver

3989

Коледните празници наближават. Очаква се 540 000 българи да поемат на път в периода около тях. Тази година обаче има повишаване на цените за почивките и екскурзии по Коледа. 

Разходите в България за почивка на човек от Института за оценки и анализ в туризма изчисляват на 316 лв., или 1 264 лв. за четиричленно семейство.

В чужбина цената на човек е по-висока – 530 лв., а за четиричленно семейство – 2 120 лв. Предпочитаните дестинации за отмора у нас традиционно остават курортите в Централна и Югозападна България, както и морските курорти, предава bTV.

По Коледа и Нова година отново най-голям брой българи ще пътуват за Турция, Гърция, Италия, Македония, Сърбия, Германия и Испания. Характерно за дестинации като Германия и Испания например е българската диаспора там и фактът, че по това време на годината много българи пътуват, за да прекарат празниците заедно със своите близки.

Колко ще ни излезе пътуването по празниците

Ранните записвания за коледно-новогодишните празници почти приключват, а повечето хотели по зимните ни курорти са пълни. За поредна година в Банско са все повече чужденците, които ще посрещнат новата година у нас.

„Това, което мога да ви кажа, е, че продаваме последните свободни стаи за Нова година и за Коледа и многото нови услуги, които предлагаме. Спрямо миналата година 80% ще бъдат чужденци, 20% ще бъдат българи”, обясни Джули Христова, която е генерален мениджър на хотел в Банско.

В този хотел офертата за едно 3-членно семейство за Нова година е около 900 лева. Христова разказа, че сънародниците ни вече по-рядко празнуват в курортите в България. Само преди 5 години българите, които посещават родните места за празниците, са били драстично повече. По думите ѝ българинът ще се върне в планинските ски курорти, когато всеки един хотелиер прави достатъчно добра инвестиция, за да предлага една хубава база с много екстри вътре.

Най-търсени за почивка в чужбина остава традиционните дестинации като Турция, Македония, Гърция и Румъния. Сред по-необичайните хитът в момента е Лапландия, а цената е някъде около 1900 евро за седем нощувки.

Туроператорите напомнят да бъдем внимателни с организирането на екскурзия, защото честа практика е в пакета да не е съобщена и цената за транспорт.

За Атина например цената за 4 нощувки е 279 лева, но със собствен транспорт. За Мадрид е около 1040 лева – със самолет.

За държавите от Източна Европа пакетите са около 400 лева, но все повече семейства стягат куфарите за екзотични дестинации, до които се стига със самолет, а цените им започват от 1500 лева на човек.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички