Пътувате за празниците? Не го споделяйте във Facebook


Пътувате за празниците? Не го споделяйте във Facebook
Снимка: iStock/Guliver

4509

Не афиширайте в социалните мрежи, ако през идващите празнични дни около Великден ви предстои пътуване и няма да сте в дома си. Това препоръчват служители на МВР с цел превенция на кражбите.

"В случай, че отсъствате от дома си, е добре някой близък, роднина или съсед, на когото имате доверие, да наглежда имота", препоръча оперативен служител от отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в СДВР в ефира на БНТ.

Сезонът на кражбите според масовото разбиране започва сега, защото хората оставят денем, а през лятото и нощем, прозорците на домовете си отворени, с което улесняват крадците, обясни той.

По негови думи домовете ни не винаги са добре защитени във времето между 9:00 и 12:00 часа, когато повечето хора са на работа.

"Освен сутрин, наблюдаваме засилване на криминалната активност по отношение на кражби, в късните часове на денонощието - след 0:00 часа, когато хората спят или съвсем отсъстват от домашните си адреси", допълни оперативният работник.

Той обрисува два вида кражби, които извършват престъпниците. В единия случай те избират добре изглеждащи врати, които са здраво укрепени, хубава дограма - предпоставки, които говорят за това, че в дома би могло да има ценности.

"Другите, за съжаление, са по точна информация. Те правят проучване. Понякога се случва въпросните извършители дни, седмици, дори месеци да наблюдават по един или друг начин даден адрес", каза още той.

Оперативният работник препоръча да не оставяме отворени вратите и прозорците на дома си, когато отсъстваме.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички