РЗИ-Бургас: Няма нужда туристите да отбягват радиационния плаж Вромос

РЗИ-Бургас: Няма нужда туристите да отбягват радиационния плаж Вромос
Източник: БГНЕС

Искаме извинение от г-жа Вергиния Цанова, заместник-началника на РЗИ-Бургас, за грешните данни. Така протестиращи в Черноморец анонсираха своите искания към общинските власти след като в края на миналата седмица излезе информация, че на плажа Вромос при Черноморец има завишено ниво на радиация.

Протестиращите искат от общината да има експертен екип, в който да има радиолог, да се излезе със становище за залива Вромос и който след това становище спекулира, да му се търси съдебна отговорност. Те обвиниха Цанова, че казала, че имало 50 пъти по-висока радиация (бел. ред. - точните думи на Цанова са: "Разликата в съдържанието на радионуклеиди в пясъка и в почвата край пясъчната ивица по отношение на този терен спрямо останалите терени, които изследваме по цялото Черноморие, е между 5 и 50 пъти повече. Времето за полуразпад на тези радиоизотопни елементи е значително дълго, то надхвърля 90-100 години"). Не Черноморец, а Чернобил, оплакаха се хората, предаде Нова телевизия.

Основно протестират хотелиери, заради отменянето на резервации, след като новината стана факт на 6 юли.

Същевременно началникът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров призна, че няма 50 пъти завишено ниво на радиацията. Радиационният фон бил 2 до 3 пъти завишен спрямо другите плажове, уточни Паздеров, който не пожела да коментира какво ще прави с Цанова. Протестиращите обаче обясниха, че фонът трябвало да е 0,2, а било измерено 0,4, като не стана ясно как това не е два пъти повече.

Ясно е КОЙ – някой да вземе залива, да го застрои и да няма сезон, та всички да идат в Созопол, заключи един от протестиращите пред Нова телевизия. А друг, който се представи за лекар, обясни, че в малки дози радиацията била полезна.

За финал Паздеров заяви, че туристите не трябва да си отменят резервациите, защото качеството на водата и на плажовете било много високо.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.