Селският туризъм в България добива все по-голяма популярност

Селският туризъм в България добива все по-голяма популярност

През последните години селският туризъм бележи ръст, главно заради подобрените условия, благодарение на Програмата за развитие на селските райони. Това коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, пред "Фокус". 

По думите му различните фестивали в малките населени места, както и етнографската им дейност, са сред основните причини за възхода на селския туризъм.

„Селото се събужда. Оказва се, че сме съхранили и сме изключително богати на точно такива места. Това е един ресурс за създаване на работни места, за подобряване на местните икономики в такива отдалечени райони както в Северозападна България, така и в села по граничните райони, където други икономики не могат да създават работни места“, коментира още Драганов.

Според него селският туризъм у нас се развива главно в две направления. „Едното е свързано с различните фестивали и тяхното посещаване, а другото са чужденците, главно французи, германци, които отиват в малки населени места, за да опитат местната кухня и кулнария и да видят изключителните природни кътчета. Знаете, че и много екопътеки бяха създадени“, каза още Драганов. Относно това, че Министерството на туризма ще отговаря за плажовете, той коментира, че ведомството трябва да поеме тази отговорност. По думите му чадърите и шезлонгите няма как да станат абсолютно безплатни.

Според Драганов плащането на този вид услуга създава регулация. Ще има места, където ще могат да са безплатни, но те ще се плащат по някакъв начин – например чрез консумация, каза още Румен Драганов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.