Строежите на къмпинг "Градина" и плаж "Алепу" ще бъдат спрени

Строежите на къмпинг Градина и плаж Алепу ще бъдат спрени
Източник: БГНЕС

Инвеститорът, който трябваше да построи ресторант, магазини и паркинг на брега при къмпинг „Градина”, се отказва от проекта. Това съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи, предаде Нова телевизия. 

Новината дойде непосредствено преди началото на проверката, която извършва по Южното Черноморие началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Иван Несторов, по нареждане на премиера Бойко Борисов. Малко по-късно Несторов обяви, че от понеделник ще бъдат спрени строителните дейности и на плажа "Алепу".

За строежите се разбра в последните дни. Такива дейности текат при къмпинг "Градина", на Шофьорския плаж в местността "Алепу", станал известен като плажът от последната сцена на филма „Оркестър без име”, както и край къмпинг „Арапя“.

Как при действаща заповед от 2014 г., която спира действието на Общия устройствен план (ОУП) на община Царево от 2008 г., се строи на къмпинг "Арапя"? Този въпрос във Facebook задава председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев във връзка с последните скандали по морето.

От Actualno.com са потърсили за коментар Белев, който е посочил, че правителството по-рано е възложило изменение на ОУП на Царево със заповедта от 2014 г., което позволява да се спре действието на стария, след продължилата дълго време съдебна сага. "Всъщност в една заповед се спира действието на стария (план - бел. ред.) и се възлага изменение. От тази гледна точка кметът на Царево се оплакваше", коментира още Белев.

Той недоумява как при действието на въпросната заповед обаче се разрешава строителство извън регулацията на населените места по този ОУП, който е спрян. Белев счита, че при такава ситуация няма законово основание за строеж.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.