ГМО във фуражите - поредната законодателна драма


ГМО във фуражите - поредната законодателна драма
Снимка:

1873

Нов законодателен скандал, свързан с Комисията по земеделието и горите, избухна между институциите. Президентът Росен Плевнелиев заплаши да блокира новия текст на Закона за фуражите заради спорен изказ.

Ще има нова промяна на последната поправка в Закона за фуражите. Това стана ясно от думите на депутата на ГЕРБ Христина Янчева, която е член на Комисията по земеделието и горите в Народното събрание.

Причината се крие в един от текстовете. Съгласно него търговците на фуражи трябва да указват на етикета или в придружаващата документация, че в даден фураж има ГМО съставки.

Именно думичката „или” предизвика Партията на зелените да определи новия текст като „лобистки”. Защото според представителя на зелените Борислав Сандов това „или” означава, че търговецът спокойно може да отбелязва само в придружаващата документация дали в даден фураж има ГМО съставки. Това, съответно, лесно може да бъде пропуснато, щом няма ясно обозначение на етикета.

Янчева контрира с думите, че в контекста на закона механизмът е урегулиран и няма как да има пропуск, но призна, че ще има нова поправка в текста. Тя ще се отнася конкретно до пакетираните и насипните фуражи. Поправката ще указва, че при пакетираните фуражи трябва да се отбелязва на етикета дали има ГМО, а при насипните фуражи, където няма етикети, съобщението за ГМО ще остане в придружаващата документация.

Не е доказано, че ГМО вреди на хората, но има изследвания, че при животни, хранени с фуражи с ГМО съставки, възникват мутации. Затова е редно при такива фуражи да има ясно означение за ГМО съставки, казва Сандов.

Всъщност в хранителните продукти, които хората консумират, също има много ГМО съставки - например модифицирано нишесте. Това посочиха гостите в студиото на bTV, където се проведе дискусията относно Закона за фуражите.

Скандалът около Закона за фуражите е пореден в дългия списък от нормативни актове, които се приемаха и гласуваха в Комисията по земеделието на Народното събрание. Най-противоречивият текст беше поправката, касаеща горите, срещу която имаше сериозни протести, включително израз на гражданско недоволство в центъра на София – на Орлов мост.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички