Мандрите обмислят да съдят изискването за чисто сирене


Мандрите обмислят да съдят изискването за чисто сирене
Снимка:

8443

Българите може още дълго да ядат сирене с палмово масло вместо мляко, без да знаят. Мандри натискат за облекчаване на режима за производство на млечните продукти ментета, пише в. "Стандарт".

Много хора от бранша вече са решили да се жалват в съда или в Брюксел от наредбата на земеделското министерство. В нея ведомството на Мирослав Найденов предвижда по-строги правила за наименованията на продуктите от мляко и техните имитации.

Най-голям спор обаче предизвиква изискването мандрите да уведомяват предварително, когато преминават от традиционно към производство на продукти с растителни масла.

Представители на млекопреработвателите се събраха вчера, за да решат какво ще правят оттук нататък - дали ще дадат наредбата на съд или ще се съгласят да работят по новите правила.

Окончателното решение ще бъде взето на 15 септември, съобщи за "Стандарт" Деляна Славова от Националната асоциация на млекопреработвателите.

Нейни колеги обаче вече твърдо са решили, че ще дадат наредбата на съд. Реакцията на мандрите разбуни духовете сред фермерите. Те скочиха срещу решението на предприятията да обжалват наредбата.

 Според тях решението на мандрите е в ущърб както на животновъдите, така и на потребителите. Причината е, че купувачите ще продължат да купуват сирене с неясен произход, а фермерите няма да могат да намерят пазар за продукцията си, защото тя ще се замества с растителни мазнини. От земеделското министерство пък заявиха, че ако противниците на наредбата са твърде много, ще я оттеглят.

Редактор: Мая Боева

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички