11 неща, чрез които кандидатите за работа саботират шансовете си


11 неща, чрез които кандидатите за работа саботират шансовете си
Снимка: Thinkstock/ Guliver

6763

Когато се явявате на интервю за работа, е изключително важно да направите добро първо впечатление. Но не можете да разчитате само на отговорите си за това. Цялото ви държание трябва да е професионално. Оказва се, че има много малки грешки, които могат да ви костват позицията. Вижте какви примери дават потребители на платформата Reddit, които често провеждат събеседвания.

1. Опити за насаждане на чувство за вина у работодателя

„Ако през цялото време ми обясняваш колко много се нуждаеш от тази работа, какви големи проблеми имаш и как аз просто трябва да те наема, то директно изхвърлям автобиографията ти в коша“, споделя работодател в Reddit. Подобни кандидати често се превръщат в проблемни служители.

2. Правописни грешки в автобиографията

На всеки се случва да сгреши, но фактът, че човекът не е отделил време да провери CV-то, преди да го изпрати, е показателен.

3. Лъжи

Много кандидати искат да се представят в по-добра светлина пред бъдещите си шефове. Лъжите обаче почти винаги се разкриват.

4. Неуместни постове в социалните мрежи

Ако кандидатствате за работа, бъдете сигурни, че мениджърите ще проверят профилите ви в социалните мрежи. И ако намерят там расистки, глупави или прекалено разкрепостени постове, то едва ли ще ви приемат сериозно.

5. Закъснения

Нужно ли е изобщо да казваме, че трябва да ходите навреме за събеседванията? Закъснението прави ужасно впечатление и свежда шансовете ви до нула.

6. Замръзвате от притеснение

Дори да ви зададат въпрос, чийто отговор не знаете, не е страшно – страшното е да не кажете нищо. Шефовете по-скоро искат да видят как ще се справите в определена ситуация, а не се интересуват толкова от конкретни отговори.

7. Негативни коментари за предишен работодател

„Предишният ми шеф беше некомпетентен/имаше си любимци/колегите не бяха симпатични,“ Подобни изказвания ви карат да изглеждате като човек, който има проблеми с авторитетите и не работи добре в екип.

8. Изпращате CV-то от настоящия си служебен мейл

Използвате времето на работа за вършене на лични задачи? Не говори добре за вас.

9. Неизключен телефон

Няма нищо по-неприятно от това телефонът на кандидата да зазвъни по средата на интервюто. Ако все пак очаквате важно обаждане, свързано със семеен въпрос, предупредете предварително интервюиращия.

10. Лош мирис

Освен че трябва да се облечете подходящо, трябва да сте се погрижили за личната си хигиена (както във всеки друг ден, разбира се). Не искате впечатлението, което оставите, да е: „Този човек мирише на пот“, нали?

11. Правите си селфита, докато чакате в антрето

За всичко си има време и място. Ако сте пристигнали по-рано за интервюто, не играйте на телефона си, а прегледайте автобиографията си или проведете любезен кратък разговор с рецепциониста/ секретарката.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички