15 от най-популярните играчки на всички времена


15 от най-популярните играчки на всички времена
Снимка:

9543

Детските игри и забавления са сериозно нещо. Или поне така смятат създателите на Националната зала на славата на играчките в САЩ (National Toy Hall of Fame). Да, това е истинска институция, която отдава почит на най-популярните играчки, създавани някога в света.

Тя отваря врати през 1999 г. и се намира в Националния Музей на играта "Стронг" (Strong National Museum of Play) в Рочестър, САЩ. От тогава до сега там са изложени общо 60 легендарни детски играчки, които се подбират по определени критерии. За да бъде допуснат някой артикул в залата на славата, той трябва да отговаря на следните условия: да е постигнал статут на икона, да не е просто прищявка с краткотрайно влияние върху детето, да насърчава творчеството и обучението или да е толкова иновативен, че да промени цялостната концепция на дадена игра. Вижте 15 от най-популярните експоната, изложени в Музея на славата на играчките, които подбира BuzzFeed.

1. Барби. Със сигурност това е една от играчките, понесли най-много критики, но няма спор, че тя пример за универсалната кукла и вечна модна икона.

2. Детското колело. Без своите велосипеди (и две помощни колелца) децата нямаше да имат възможността да се скитат надлъж и нашир.

3. Скейтбордът. Най-вероятно първоначално е бил създаден, за да пресъздаде тръпката от карането на сърф, но в последствие се сформира цяла скейт култура.

4. Обръчът.


Въпреки че е кръстен на хавайски танц (Hula Hoop), хавайският обръч всъщност е вдъхновен от играчка, използвана от австралийски деца в края на 50-те. И днес е сред любимите забавления на всяко малко момиче.

5. Конструкторите Lego. Ето един забавен факт – Lego произвежда много повече автомобилни гуми отколкото всяка друга компания в света, включително Bridgestone и Goodyear. Единствената разлика е в това, че техните са с много по-малък размер.

6. Кубчето на Рубик. Измислено е през 1980 година от Ерно Рубик. Това е най-популярният пъзел в историята на човечеството.

7. Ролкови кънки. Първите в света кънки са представлявали колела, привързани към нормални обувки. Но все от някъде е трябвало да се започне, за да се стигне до цветните им модерни варианти днес.

8. Стъклените топчета.

Има данни, че още древните гърци и римляни са играели със стъклени топчета. Единственият им проблем е, че трябва много да внимавате да не ги губите.

9. Йо-Йо. Педро Флорес, филипински емигрант, който бил пиколо в хотел в Калифорния, изумявал гостите с невероятните си умения в тази игра. Тя била традиционна за неговия народ и в превод от филипински името ѝ означава „Ела-ела“. Играта обаче става популярна, след като Доналд Ф. Дънкан я открива и разпространява в края на 1920 г.

10. Пастели за рисуване. С изключително креативните имена на цветовете си, пастелите си остават едно от първите творчески оръжия на всеки млад художник.

11. Въжето за скачане. Скачането на въже се появява за пръв път като дейност сред млади холандски заселници в Америка през 17-ти век.

12. Пъзел.

Първият пъзел в света е създаден около 1760 година от английски картограф и се превръща в мания през 30-те години на 20-ти век., докато не е изместен от гледането на телевизия през 1950 г.

13. Хвърчило. Има информация за хвърчила, датиращи от 200 г. пр.н.е. в Древен Китай. Днес те идват във всякакви причудливи форми, цветове и украса.

15. Домино. Много и различни са игрите, които можете да играете с малките домино фигурки, но повечето хора обичат просто да си ги редят в странни конструкции.

16. Монополи. Въпреки че тази игра е безкраен тест за издръжливост на приятелства, тя все пак е горд член на залата на славата.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички