4 начина да сте по-свежи сутрин


4 начина да сте по-свежи сутрин
Снимка: Thinkstock/Guliver

13455

Всички сме чували твърдението, че тялото се нуждае от 6 до 8 часа сън на нощ, за да се възстанови напълно – физически и психически. Но скорошни проучвания на британския център за изследване на съня Surrey доказват, че не количеството, а качеството на съня е определящият фактор. Освен това оптималното количество сън е строго индивидуално и зависи от възрастта, здравословното състояние и куп други субективни фактори, които са различни за всички хора. Едно е сигурно - има начин да подобрите съня си с няколко прости неща, които трябва да включите в ежедневните си ритуали. Вижте кои са те според Lifehack.

1. Избягвайте кафето, червеното вино и шоколада преди лягане. Ако искате да се насладите на дълга и непробудна нощ, не консумирайте горепосочените продукти. Доказано е, че най-пълноценен е сънят, който не е прекъсван от среднощни пробуждания по една или друга причина. Различни храни и напитки причиняват дискомфорт през нощта и ни карат да се будим. Кафето, червеното вино и млечният шоколад са сред основните причинители на стомашни раздразнения.

2. Фокусирайте се върху нещо положително, преди да заспите. Чувството на стрес и тревожност обикновено са най-силни сутрин. Това е така заради комбинацията от неподозираната подсъзнателна мисловна дейност по време на сън и повишеното ниво на кортизол, което отделя тялото ни през това време. Това може да доведе до чувство на умора и апатия при събуждането сутрин. Съсредоточавайки вниманието си върху нещо приятно преди да заспите, ще намалите ефекта на тази не дотам приятна комбинация.

3. Създайте си навик за сутрешна гимнастика. Дори и да се събудите бодри и изпълнени с енергия, това усещане бързо изчезва. Ако си създадете режим за сутрешна гимнастика в рамките на 10 минути, това ще ви гарантира по-високи нива на концентрация и енергичност през целия ден. Това от своя страна ще подобри настроението ви. Обяснението е много просто. По време на физическа активност мозъкът отделя големи количества ендорфин – хормонът на щастието.

4. Изпийте една чаша вода, когато се събудите. Различни изследвания показват, че има връзка между хидратацията на тялото и умствените ни способности. Доброто физическо състояние оказва влияние върху мисловната дейност. Така например, ако изпиете една чаша вода преди закуска, това ще подобри метаболизма, помагайки ви да се събудите по-бързо и да се почувствате по-бодри.

И един допълнителен съвет...

*Последвайте Фън Шуй съветите за подредба на спалнята. Не всички вярват в това древно китайско изкуство, но нищо не пречи да опитате, защото в него са заложени западните ценности и логика. Най-важни са позицията на леглото и цветовете, в които е декорирана стаята ви за сън. Според Фън Шуй не трябва да има скосени тавани в спалнята. Препоръчително е леглото ви да е до стена, но да не е разположено под прозорец. Трябва да имате достъп до него и от двете му страни – това създава усещане за сигурност и спокойствие. Освен това не е желателно да поставяте огледало в стаята, в която спите. Цветовете, които препоръчват Фън Шуй специалистите за спалня, са пастелно синьо и зелено.  

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички