5 изненадващи качества, присъщи на най-добрите лидери


5 изненадващи качества, присъщи на най-добрите лидери
Снимка: iStock/Guliver

4142

Качествата, които един истински лидер трябва да притежава, невинаги са тези, които стереотипите ни налагат. Ако говорим за емблематични личности като Стив Джобс, Илън Мъск, Бил Гейтс, най-вероятно ще ги асоциирате с харизма, непоколебима увереност и желание за глобална промяна в света. И ще сте прави, но не съвсем. В много от случаите тези черти на характера са налице, но по-скоро като изключение от правилото. Най-добрите лидери всъщност притежават много интересен набор от качества, които на пръв поглед може да ви се сторят нелогични, но ефективността им е доказана, пише HubSpot. Вижте кои са те.

1. Съмняват се в себе си. Въпреки че звучи нелогично, да се отдадете на съмненията си и да приемете своята несигурност, може да има изключително положителен ефект върху работата ви. Умереното недоверие предпазва от поемането на прекалено големи рискове и формира по-критично мислене, което помага за взимане на по-реалистични решения. Лидерите, които са по-отворени към въпроси, които поставят под съмнение техните способности, са по-адаптивни и склонни към самоусъвършенстване.

2. Не се стремят да бъдат напълно независими. Общоприетият образ на идеалния водач представя напълно самостоятелен, агресивен човек – пионер с множество въпроси, които все още никой не е задавал. В действителност това е заблуда, защото най-добрите лидери са екипни играчи и изграждат здрави връзки с подчинените си на базата на активна комуникация, обмен на опит и идеи.

3. Знаят кога и как да дадат повече самостоятелност на подчинените си. По-голямата част от шефовете искат да държат всичко под пряк контрол, а най-успешните знаят кога и как да предоставят повече свобода в решенията и действията на своите служители. Невинаги управлението означава неоспорима власт и контрол. В повечето случаите то се асоциира с предлагане на насоки за действие и подкрепа. Най-умелите ръководители са тези, които знаят кога е най-подходящият момент да делегират повече отговорност на другите, а те самите да отстъпят крачка назад, за да погледнат цялостната картинка.

4. Предвидими са. Всеки очаква от лидерите да са иновативни гении, които винаги могат да изненадат с нещо неочаквано. Това е тяхната най-специфична черта, нали? Не. Схващането е погрешно схващане и анкета, проведена сред служителите на Google, го доказва. Запитани кое е качеството, което отличава най-добрия лидер, който познават, от всички останали, те отговарят, че това е предвидимостта. Ако човекът, който ръководи екипа, е последователен в действията и стратегиите си, това дава голяма свобода на хората, които ръководи, и възможност за взимане на решения, без страх от резки промени в курса на работа.

5. Отворени са за външни влияния. Възприемането на позицията на посредник, а не на противник, и приемането на чуждото мнение са ключови характеристики, които добрите лидери осъзнават като свои силна страна, а не слабости. Поддаването на външни влияния не означава автоматично отказване от собствените принципи и идеи, а съпоставка с различни мнения и гледни точки, за да бъде открито най-доброто решение.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички