Какво да се научите да правите за себе си, преди да станете на 30


Какво да се научите да правите за себе си, преди да станете на 30
Снимка: iStock/Guliver

3532

Човек се учи през целия си живот. Въпреки това има неща, които трябва да опитате да усвоите, преди да навършите определена възраст. Не защото някой или нещо ги налага като задължителни, а просто защото това ще подобри качеството ви на живот в бъдеще. Вижте списък с 9 навика, които трябва да изградите преди да навършите 30 според Lifehack.

1. Научете се да се приемате такива, каквито сте. Някои психолози препоръчват да отделяме по 20 минути на ден за себеоткриване. За да се научите да се приемате и обичате такива, каквито сте, първо трябва да се опознаете много добре. Може и да ви звучи налудничаво, но себепознанието има определяща роля при взимането на важни решения за живота ви. Мнозина си мислят, че се познават добре, но често са изненадани от собственото си поведение и действия.

2. Овладейте вътрешния глас на самокритиката. Научете се да слушате вътрешния си глас, но ако той е прекалено негативно настроен и критичен, направете промяна. Заредете съзнанието си с положителни мисли и си наложете по-снизходително отношение към вас самите. Правете си повече комплименти и намалете самокритиката.

3. Създайте си собствени начини за борба със стреса. На 30 вие не сте стари, но все пак е препоръчително да имате алтернативи за борба със стреса, който е един от големите проблеми на съвременното ни общество. Ето защо е добре да започнете да градите подобни навици още през ранните 20, да разучите кои са най-добрите начини за вас сами за справяне със стресови ситуации и как да се освобождавате от самоунищожителните механизми и поведение.

4. Научете се да давате, без да очаквате да получите нещо в замяна. Алтруизмът може да има позитиви и за тези, които го практикуват. Да давате на хората около вас - съвети, помощ, емоционална подкрепа, ще ви накара да се почувствате по-добри. Мисълта, че сте променили нечий живот към по-добро, със сигурност ще направи и вашия живота ви по-пълноценен, ако не на физическо, то поне на духовно ниво.

5. Намерете тайната на здравословните взаимоотношения с околните. Създаването на пълноценни връзки с хората е важно във всяка една сфера на живота ни. Джим Рон (Emanuel James “Jim” Rohn – американски предприемач) казва следното: „Ти си средната стойност между петимата човека, с които прекарваш най-много време“. Ето защо, колкото по-рано развиете пълноценна мрежа от контакти, толкова по-добре за вас.

6. Наслаждавайте се на собствената си компания. Повечето хора не обичат да остават сами и предпочитат винаги да са заобиколени от компания. В това няма нищо лошо, но всеки човек трябва да се научи да прекарва време сам със себе си – било то за размисъл или за да направи нещо малко за него самия. Не забравяйте, че комуникацията и хармонията с вас самите е в основата на цялата ви комуникация и взаимодействие със заобикалящия ви свят.

7. Правете нещата, които наистина имат значение за вас. Милиони хора по света прекарват живота си във вършене на неща, които нямат смисъл за тях или дори по-лошо, които мразят. Не допускайте да станете един от тях, а потърсете това, което истински ви вълнува, и му отдайте цялото си време.

8. Научете се да отстоявате приоритетите си. Ако вие не се погрижите да си осигурите това, което заслужавате, никой друг няма да го стори за вас. Изградете си навик да се дистанцирате от хората, които се отнасят с неуважение към личността и ценностите ви. Фокусирайте се върху тези, които ви приемат и уважават такива, каквито сте.

9. Изградете си метод за управление на личния бюджет. Финансовата грамотност е често подценявано качество, но тя е изключително важна за бъдещето ви. Ако откриете правилния подход и инструмент за инвестиции, докато сте все още млади, това може коренно да промени материалното ви състояние по-късно.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички