6 тактики, с които ще спечелите всеки спор


6 тактики, с които ще спечелите всеки спор
Снимка: Thinkstock/Guliver

6608

Споровете не са нещо логично и рационално, а обикновено се управляват от емоциите. Това обаче не означава, че не можете да упражнявате известен контрол над тях. Стига ви да имате поне бегло разбиране на човешката психика, пише Business Insider. То представя и шест от най-успешните тактики, които биха ви помогнали да излезете от всеки разгорещен дебат като победители.

Дръжте се цивилизовано. Независимо колко сте ядосани, не изпадайте в истерия, тъй като това ще накара другите да ви приемат сериозно. Постарайте да уважавате гледната точка на отсрещната страна.

Не бъдете агресивни. Ако открито нападнете възгледите на някого, това го настройва срещу вас, а така никога няма да можете да го убедите в правотата си. Вместо това се опитайте да му покажете къде греши чрез разумни аргументи.

Задавайте въпроси с отворен край. Тази тактика важи не само за спорове в офиса, а и за такива с половинката ви. Отворените въпроси правят комуникацията по-конструктивна. Попитайте например „Ти как би променил това?“, „Как си представяш, че това ще сработи в бъдеще?“ и т.н.

Важна е увереността. Доказaно е от редица психолози, а и всички ние го наблюдаваме всеки ден – хората не слушат най-умния, а този, които се държи сякаш знае всичко.

Не използвайте лични истории за пример. Какво направил чичо ви преди години или какво се случило на ваш приятел в случая няма да ви помогне. Ако искате да ви обърнат внимание, позовавайте се на данни и доказана информация.

Демонстрирайте, че други са съгласни с вас. Социалният фактор е важен, за да убедите хората да възприемат гледната ви точка. Те са по-склонни да го направят, ако виждат, че други вече са на ваша страна.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички