Богат или заможен – какъв бихте предпочели да бъдете?


Богат или заможен – какъв бихте предпочели да бъдете?
Снимка:

5716

Ако можехте да избирате, какво бихте искали – да бъдете богат или заможен? Вероятно се чудите каква е разликата. Оказва се, че тя е по-малко свързана с финансовото ви състояние и повече с рисковете, пред които сте изправени. Така поне твърди колумнистът на „Ню Йорк Таймс“ Пол Съливан в книгата си „Тънка зелена линия: Паричните тайни на супер заможните“.

Според него заможни са хората, които са постигнали финансова стабилност, защото имат пълен контрол върху парите си. За разлика от тях богатите имат повече нули в сметките си, но са изправени пред по-голям риск бързо да ги загубят.

Ето как самият Съливан пояснява още по-конкретно различието:

„Има една линия, която разделя заможните хора от богатите, бедните и всички останали. Да вземем за пример младеж, който тепърва започва професионалния си път – той може да няма много пари, собствено жилище или спестявания, но ако си е намерил добра работа, има редовни доходи и взима правилните финансови решения, това го поставя от страната на заможните. От същата страна би бил възрастен човек със собствен дом, с пенсия, която му позволява да живее достоен живот и да пътува поне два пъти годишно – тоест човек, който е финансово подсигурен. Богат можем да наречем бизнесмен с огромно имение, луксозен автомобил и лятна резиденция. Той обаче е в по-голям риск – ако нещо се обърка в бизнеса му, може да забуби всичко. Или дори да не се обърка, а да не върви според очакванията. Може би не е получил мечтания бонус или някоя сделка му е донесла по-малко пари. Въпреки богатството той е от несигурната страна на линията.

Още един начин да се направи разликата – ако си заможен, ти взимаш решенията в живота си. Ако не – животът ги взима вместо теб“, казва още Съливан.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички