7 лесни начина за освежаване на мозъка


7 лесни начина за освежаване на мозъка
Снимка: Thinkstock/Guliver

4688

Понякога успеяваме да свършим дадена задача бързо и лесно, друг път се лутаме и се бавим и сякаш не можем да измислим нищо. За това има просто обяснение - в някои случаи мозъкът ни работи по-добре, отколкото в други. До това прозрение достига доктор Джош Дейвис, ръководител на проучвания и професор в NeuroLeadership Institute. Според него не бива постоянно да изискваме от себе си максимално добро представяне - не сме машини. Вместо това той предлага да си създадем периоди от деня, в които да сме най-ползотворни. Пред Inc.com Дейвис споделя 7 трика за освежаване на мозъка и по-голяма продуктивност:

1. Яжте по-малко и по-често, избягвайте въглехидрати

Ако трябва да сте бодри следобед, вместо да си поръчате обилен обяд, по-добре изяжте половина от него сега, а другата половина - след два часа. Ако пък ядете предимно въглехидрати, те "взривяват" нивата на кръвната захар, след което настъпва рязък спад и започвате да се чувствате сънливи. Затова е добре да ги избягвате.

2. Пийте много вода

Водата е важна не само за здравето ни, но и помага да работим ползотворно. Хората са раздразнителни, когато са дехидратирани.

3. Добавете сметана в кафето

Мазнините имат лоша репутация, но стабилизират кръвната захар и ви дават нагласа за повече продуктивност. Добре е да комбинирате мазнините с кофеин, защото така ще задържите ефекта на еуфория от кофеина за няколко часа. Ако не обичате сметана, комбинирайте храна, богата на мазнини с кафето, например ядки.

4. Спрете шума, особено говоренето

Тишината създава най-продуктивната среда за повечето хора. Повечето хора не се справят добре, ако е много шумно, а най-лошо е, ако шумът е причинен от някакъв говор. Ако имате важна работа, затворете вратата, резервирайте конферентна зала и изолирайте всякакъв шум. Ако пък нямате възможност за това, помислете за шумоизолиращи слушалки.

5. Осигурете си синя светлина

Доказано е, че ярката студена светлина в синьо помага за вземането на решения и паметта. Причината е във фото рецепторите на нашите очи, които пращат информация на биологичния ни часовник. Те ни командват да сме будни и бдителни, когато видим светлина от ясно и синьо небе.

Най-добрият избор е бюро, близо до прозорец, но може да ползвате и настолна лампа с крушка, която излъчва синя светлина. Ще ви помогне и излизането навън през деня.

Друга освежаваща гледка за мозъка са растенията и/или изображения на природата.

6. Подредете бюрото си

Не е задължително винаги да е безупречно подредено, но ако ще работите над тежка задача, разхвърляното бюро може да е пречка. Ако не подреждате често, съберете всички вещи от бюрото си накуп и ги скрийте от погледа си, докато работите. Така няма да се разсейвате. 

7. Позволете си 10-минутна дрямка

По-добре да дремнете за 10 минути, отколкото за 20 или 30. Въпреки, че има сходно действие, е по-трудно да се събудите от по-дългата дрямка. Дори да не можете да заспите за 10 минути, важното е просто да легнете и да затворите очи. Повечето хора се чувстват сравнително освежени след кратка дрямка.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички