7 начина да превърнете провалите си във ваши предимства


7 начина да превърнете провалите си във ваши предимства
Снимка: Thinkstock/Guliver

6953

Една от най-големите пречки за успех винаги е бил страхът от провал. Той е по-лош дори от самия провал. Скорошно изследване, публикувано в списание за експериментална социология, разкрива, че всеки неуспех може да ви донесе и позитиви, ако се съсредоточите върху крайната си цел. Понякога това не е лесно, защото последствията от грешката ви могат да са много тежки, но въпреки това има начин, пише Forbes. Ето 7 начина да превърнете грешките си в предимства.

1. Признайте провала си. Когато нещо се обърка, не стискайте палци никой да не забележи, защото това е неизбежно, а сами си признайте, че сте сбъркали. Когато някой друг ви посочи провала, това удвоява тежестта му. Ако въпреки проблема останете спокоен, хората могат да решат, че сте малодушен, невеж и не осъзнавате сериозността на ситуацията.

2. Предложете обяснение, не оправдание. С поемането на отговорност за действията си вие демонстрирате надеждност и почтеност, които околните със сигурност ще оценят като положителни качества, въпреки случилото се. Не забравяйте да се придържате към фактите, когато обяснявате причините за допуснатата грешка.

3. Подгответе план за справяне с последствията. Разбира се, хубаво е да поемете отговорността, но нещата не се изчерпват само с това. Специалистите препоръчват в най-кратък срок да си изработите план за справяне със нанесените щети, вместо да стоите и да чакате някой друг да разчисти бъркотията, която вие сте създали.

4. Направете план за избягване на подобни грешки в бъдеще. Освен план за настоящи действия, трябва да имате и такъв за бъдещето, който да ви гарантира, че този провал няма да се повтори. Това е най-добрият начин да покажете на другите (колегите и шефа си), че сте се поучили от станалото.

5. Върнете се обратно на бойното поле. Ключов момент е преодоляването на собственото разочарование от провала ви. Не допускайте той да ви направи плахи и неуверени. Вместо това си дайте малко време да обмислите какво точно се е случило, защо и какви са поуките, които можете да си извадите. И веднага след това уверено се върнете обратно на бойното поле.

6. Подходете с оптимизъм. Това е едно от най—важните качества, които гарантирано водят към успех. Резултатите от британско изследване сред 576 серийни предприемачи показват, че вероятността за постигане на целите при тях е много по-висока отколкото тази при предприемачите, които се отказват след първия провал. Всъщност оптимизмът е този, който помага на хората да не приемат неуспехите лично, а да гледат на тях като на необходима стъпка към победата.

7. Бъдете упорити. Оптимизмът върви ръка за ръка с постоянството. Когато всички други се отказват и се прибират у дома, упоритите хора са тези, които продължават да се борят и това ги прави специални, защото рано или късно усилията им се увенчават с успех.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички