8 съвета за ефективна комуникация


8 съвета за ефективна комуникация
Снимка: Thinkstock/Guliver

13465

Всичко започва с разговор и създаване на връзки с околните. Те са в основата на приятелството, на любовта. Освен това ефективната комуникация ни обогатява. Общуването с хора, с които имаме сходни интереси и дейности, е лесно, но създаването на връзка с някой, който е различен от нас, може да е истинско предизвикателство, пише Lifehack. Въпреки това е важно да положите усилия да създадете връзка и с такива хора. Вижте 8 съвета как да се справите в подобна ситуация.

1. Слушайте внимателно. Когато някой ви говори – слушайте го. Ако сте разсеяни, човекът срещу вас ще помисли, че не се интересувате от него. Най-сигурният знак, че отдавате вниманието си е зрителният контакт. Той засвидетелства вашия интерес към човека отсреща.

2. Търсете обратна връзка. За да подобрите уменията си за създаване на контакти, потърсете обратна връзка относно вашите комуникационни умения.

3. Задавайте въпроси. Основната цел на всеки разговор е да опознаете човека срещу вас. Случвало ли ви се е да се запознаете с някого, да поговорите и да си помислите „Този човек е страхотен“, а в следващия момент да осъзнаете, че не знаете почти нищо за него? Причината най-вероятно е, че този човек е бил фокусиран върху това да ви опознае и е задавал повече въпроси, вместо да говори за себе си. Следващият път, когато искате да опознаете някого, вие бъдете този, който задава въпросите. Така ще накарате събеседника си да се почувства специален и да ви сподели повече информация.

4. Запомнете името на човека срещу вас. Всички сме срещали хора, които започват разговора с фразата „Аз не помня имена“. Това не е добро начало, ако искате да изградите по-значима връзка с някого. Дори наистина да ви е трудно да помните, дайте най-доброто от себе си и опитайте да запаметите името на човека срещу вас. Може да го повторите няколко пъти или да го асоциирате с нещо, което да ви напомня за него. Важно е да знаете с кого говорите, ако искате да изградите истински значима връзка с него.

5. Не се дръжте все едно знаете всичко. Когато се запознаем с нови хора, винаги ни се иска да им покажем колко сме информирани по различни въпроси. Това обаче не винаги носи ползите, които очакваме. Подобрен тип поведение много вреди, защото кара събеседниците ви да се затворят и понижава шансовете за здравословна комуникация с тях.

6. Бъдете загрижени за околните. Всички други съвети са безполезни, ако се държите все едно не ви е грижа за другите. Не го правете. Бъдете позитивни, окуражавайте околните, подкрепяйте ги, благодарете им дори за малките неща. Всеки от нас обича да се чувства оценен и обгрижван.

7. Представяйте си стая пълна с приятели. Когато отидете на ново място, влезте в стаята и си представете, че тя е пълна с приятели. По този начин ще намалите първоначалния шок от факта, че всъщност не познавате никого. Освен това, щом сте там, значи все пак имате нещо общо с тези хора – най-малко сходен интерес към темата на събитието.

8. Заложете на личния контакт. В наши дни комуникацията рязко се измества от реалното към виртуалното пространство. Специалистите съветват да заложите на разговорите очи в очи. Само така може да сте сигурни, че създавате истински контакти с хората около вас.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички