Чувствате се нещастни? Задайте си тези 8 въпроса


Чувствате се нещастни? Задайте си тези 8 въпроса
Снимка: Thinkstock

9556

Дори по принцип да сте позитивен и щастлив човек, това не означава, че сте застрахован от депресивни състояния. Всяко преживяване - положително или отрицателно, обаче допринася за нашето израстване. Имаме нужда от спокойствие, увереност и откритост, за да откриваме всеки ден отговорите, които търсим, и най-важното - да открием правилните въпроси, пише блогърът Ейнджъл за marcandangel.com. Затова, когато се чувствате нещастни, задайте си следните въпроси:

1. Трябва ли да променя посоката?

Когато ти се струва, че налиташ от една задънена улица на друга, това понякога е знак, че не си на правилния път. Може би е трябвало да завиеш наляво вместо надясно – и това не е проблем. Обратният завой в живота е позволен. Никой не печели на шах, като се движи само напред – понякога трябва да се върнеш назад, за да заемеш по-добра позиция.

2. Какво ме прави щастлив?

Каквото и да решиш да правиш, увери се, че ти носи щастие. Един ден ще погледнеш назад и ще разбереш, че най-щастливите моменти – моментите, в които си се чувствал най-жив – са били тези, в които си оставял инстинктите и страстта ти да те водят. Ако твоята страст те води по път, който малцина избират, нека бъде така. Някой хора ще ти се присмиват за това, че си различен и не живееш според стандартите на обществото, но дълбоко в себе си и те биха искали да имат тази смелост.

3. Време ли е да напиша следващата глава?

Когато хората подкопават мечтите ти, предричат участта ти или те критикуват, помни, че те разказват своята история, не твоята. Време е да си вземеш обратно живота от онези хора и обстоятелства, които ти причиняват болка. Това е твоят живот – ти си автор на своята история. Ако се чувствате заседнали в една и съща отрицателна обстановка прекалено дълго, време е да започнете нова глава в своя живот.

4. Какво мога да направя сега, за да променя ситуацията?

Когато обвиняваш всеки и всичко останало, се отказваш от силата да се промениш. Затова не се разстройвай от външни хора и странични ситуации. Те нямат сила, ако не им реагираш. Поеми пълна отговорност за живота си. Външните обстоятелства може да те повалят отвреме навреме, но да се задържиш там е съвсем друга работа – това е избор, който само ти можеш да направиш.

5. Къде грешах през цялото време?

Животът се отваря пред нас само когато се изправим лице в лице срещу понякога грозната истина. Силата ти не намалява, когато признаеш грешките и слабостите си, напротив - това показва смелостта и развитието ти. Понякога трябва да замълчиш, да преглътнеш гордостта си и да приемеш, че си сгрешил. Това не значи да се предадеш, а да пораснеш.

6. Какво трябва да опитам отново?

Това, че си претърпял много поражения в живота, не значи, че си победен. Животът има много начини да тества волята ти – чрез продължителни периоди, в които нищо не се случва, или тогава, когато всичко ти се струпва наведнъж. Ето защо трябва да си силен, когато ти се иска да се предадеш, и да се бориш, когато е по-лесно да избягаш. Понякога единственото, което се иска, е да продължиш напред – и само това е нужно.

7. Какви оправдания си намирам?

Когато нещо е приоритет, ние го вършим. Точка. И не това, което твърдим, че е приоритет, разкрива истината, а това, което правим всеки ден. Можеш да се оправдаваш. Можеш винаги да чакаш подходящия момент, идеалното това, точното онова – това няма да доведе доникъде. Да измислиш оправдания изисква също толкова време, колкото и да постигнеш напредък.

8. Как да се мотивирам?

За да постигнеш велики неща, трябва не само да действаш, но и да мечтаеш, не само да планираш, но да вярваш. Мисли радостно, мечтай, вярвай. Бъди човек, който планира, действа и постига целите си с глава в облаците и крака, здраво стъпили на земята. Нека въодушевлението и възможностите запалят в теб огън, за да направиш нещо значимо и да оставиш този свят малко по-добър, отколкото си го заварил.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички