Как да отговорите на вечното клише „Разкажете ни за себе си”


Как да отговорите на вечното клише „Разкажете ни за себе си”
Снимка: iStock/Guliver

6404

Трудно е да се намери по-стресиращ въпрос по време на интервю за работа. Най-смешното е, че това обикновено се смята за „отварящия” и предразполагащ въпрос на интервюиращия, макар да стресира почти всички кандидати. Разбира се, това е опитът на мениджърите да ви накарат да се отпуснете, да открият вашите приоритети или може би просто искат да видят колко добре можете да общувате.

„Разкажете ни повече за себе си” е твърде отворен въпрос и никога не знаеш какво точно да покриеш. А ето и няколко идеи как да отговорите „правилно” на вечното клише.

Говорете за професионалните си качества

Те вече са прочели автобиографията ви, така че нямат нужда от преразказ в устен вариант. Много по-добре е да започнете с бързо изявление за вашата професия, да кажете защо я харесвате и след това да преминете към качествата, които смятате, че сте разработили по време на трудовия си стаж.

Споменете предишния си опит чрез история

Вашият интервюиращ не трябва да чува списък с длъжностите, които сте заемали. Тук можете да разкажете история, която демонстрира качеството, което вече сте изтъкнали. Подгответе историята си предварително, като мислите за положителни преживявания на предишната си работа, такива, които са ви донесла похвала или са допринесли по някакъв начин за фирмата.

Посочете защо сте там

Защо искате тази конкретна работа? Не забравяйте, че не става въпрос само за вас. Вие сте там, защото смятате, че може да бъдете полезни. Как вашият опит и силни страни отговарят на нуждата, която имат?

Добавете малко хумор

Забавно събитие от реалния живот е добра възможност да се облекчи напрежението. Избягвайте сарказма и бъдете пестеливи с хумора, защото все пак има известен риск.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички