Как да преодолеете личната си финансова криза?


Как да преодолеете личната си финансова криза?
Снимка: iStock/Guliver

4290

Никой не е застрахован от финансови проблеми. Може да се случи така, че да загубите работата си, да дадете много пари за лечение на здравословен проблем или просто да изчерпате спестяванията си. Подобни неща налагат сериозни промени в начина на живот, което определено е стресиращо. Според Lifehack обаче има 5 неща, които могат да помогнат на всеки да се справи с личната си финансова криза. Ето кои са те:

Идентифицирайте проблемите.

Какво причини кризата? Финансовите проблеми често са проекция на различни житейски неприятности. Щом установите изначалния проблем, ще ви е по-лесно да намерите дълготрайно решение.

Определете си бюджет.

Проследете и опишете разходите си в продължение на две седмици или месец. На тази база създайте реалистичен седмичен, месечен или дори годишен бюджетен план. Съобразявайте с него всяка по-голяма покупка, която ви се налага да правите.

Поставете си финансови приоритети.

Те ще ви помогнат да разпределите парите си според най-належащото – изплащане на дълг, ипотека, ремонт в дома или друго. Трябва да включват и начини, по които евентуално можете да изкарате повече пари (да се хванете на втора работа, да разпродадете стари вещи, да предлагате някаква услуга по интернет).

Малки стъпки към големите цели.

Помислете какви промени можете да направите в ежедневието си, за да спестите пари. Необходимо ли ви е всеки ден да си купувате кафе от скъпа верига, след като можете да си го правите вкъщи? Ако например установите, че на месец ви трябват поне още 100 лева отгоре, търсете начини да ги избиете чрез изменение на навиците си.

Създайте си план и следете прогреса си.

Да кажем, че вече имате идея как да се справите с финансовата криза. Направете си конкретен план с цели и срокове за осъществяването ѝ. Ако например трябва да върнете 2000 лева заем, разпишете по колко трябва да отделяте всяка седмица, за да го направите. Проследявайте и оценявате прогреса си.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички