Как да разберете дали сте подходящ кандидат за дадена позиция


Как да разберете дали сте подходящ кандидат за дадена позиция
Снимка: iStock/Guliver

4237

Сигурно ви се е случвало да не кандидатствате за позиция, която ви е харесала, защото не сте сигурни дали сте подходящи за работата. Най-вероятно се е случвало и обратното – да надцените способностите си и да се озовете в ситуация, в която не можете да се справите с възложената работа. И в двата случая резултатите са неприятни. Затова е важно да можете да оценявате обективно уменията, качествата си и ситуацията, за да избегнете подобни екстремни положения. Вижте тези съветите на Business Insider как да разберете дали сте подходящи или не за дадена позиция.

Ако сте специалист в една единствена област, вие може и да не сте най-квалифицираният кандидат. Всички сме допускали грешката да си кажем: „Хей, това е идеално за мен, достатъчно умен съм, за да науча нещата, които не умея, в процеса на работа“. Въпреки че мнозина от работодателите са наясно, че кандидатите няма как да знаят и могат абсолютно всичко, все пак те очакват човекът срещу тях да е наясно с по-голямата част от нещата. Ако вие сте от другата страната на това уравнение, не разчитайте на благосклонността на интервюиращия, а запретнете ръкави и се опитайте да покриете колкото се може повече от изискванията, заложени в длъжностната характеристика.

Съвсем малко под идеалната степен на квалификация сте, ако има само едно две неща, които не умеете. Няма работодатели, които да канят на интервю единствено кандидатите, отговарящи на всяка една точка от описанието на длъжността. Нереалистично е да се очаква от някого да умее хиляди неща, а дори и да има такъв човек, шансът той да се появи просто така е минимален. Ако има един или два критерия, които не покривате, интервюиращите най-вероятно ще си кажат: „Този кандидат има нужда от малко обучение, но това няма да отнеме толкова много време“. Ето защо, в този случай, побързайте да изпратите своето резюме.

Ако компанията търси човек, който да започне незабавно и да има резултати веднага, то тогава ревизирайте опита и работния си стаж преди да кандидатствате. Понякога компаниите имат спешна нужда от човек, който да ги вдигне на крака и да постигне мигновени резултати. Няма нищо лошо в това да се търсят по-опитни кандидати, но ако вие не се чувствате достатъчно уверени и нямате нужния опит, това определено не е позицията за вас.

Ако компанията иска служителите ѝ да учат и да се развиват през цялото време, значи най-вероятно сте малко под нужното ниво на изискваната квалификация. Всичко, което трябва да имате предвид, преди да изпратите CV-то си в такава компания, е че със сигурност има какво още да учите и компанията ви предлага подкрепата и помощта си, за да развивате професионалните си качества и умения. Съветваме ви да посочите в мотивационното си писмо, че не искате да спирате да учите нови неща.

Бъдете внимателни, ако искате да смените сферата, в която се развивате. Да предположим, че вие сте финансов мениджър, а планирате да кандидатствате за мениджърска позиция в сферата на продажбите. Първо, имайте предвид, че всяка сфера си има свои специфики, с които трябва да сте наясно. И второ, това, че се справяте блестящо на ръководна позиция в една област, не ви гарантира автоматично класиране за същата позиция в друга област.

Вероятно сте достатъчно квалифициран, но не го знаете, ако единственото нещо, което ви спира, сте вие самите. Няма начин да не ви се е случвало в края на деня да прегледате някое страхотно предложение за работа и да си помислите: „Независимо колко съм опитен, не съм достатъчно добър за тази позиция“. Разбира се, че има и винаги ще има работни места, които не са подходящи за вас, но това не бива да повлиява на вашето самочувствие като професионалист. Понякога единственото, което ви пречи да имате мечтаната работа, сте вие самите и вашият страх от провал. В крайна сметка винаги си струва да опитате, защото най-лошото, което може да стане, е да не ви наемат, но какво от това, животът продължава.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички