Как по-малко да се тревожите за мнението на околните


Как по-малко да се тревожите за мнението на околните
Снимка: iStock/Guliver

6239

Притеснението относно това какво мислят другите хора за нас е част от чисто човешката ни същност. Мнението на околните обаче невинаги е положително и много от нас отдават по-голямо значение на критиките. Това води до чувство на  потиснатост и неразбраност.

Трудно е да се отърсим от тази тревожност, която създават у нас негативните коментари и да си позволим да бъдем такива, каквито сме. Вижте съветите на специалисти, които Business Insider посочва като най-полезни за това как да не се влияем от мнението на околните.

1. Не забравяйте, че хората не се интересуват от вас реално. Звучи грубо, но истината е, че хората не се интересуват от вас толкова много, колкото вие си мислите. Направете проста съпоставка с това колко време от деня си вие отделяте, за да размишлявате върху постъпките и поведението на околните и ще осъзнаете, че това време е минимално. Ако вие самите не мислите за другите, защо тогава те да го правят?

2. Променете начина, по който интерпретирате поведението на околните. Никой не може да ви накара да се чувствате по определен начин. Всъщност единственото нещо, което определя настроенията и чувствата ви, е начинът, по който интерпретирате думите и действията на хората. Обърнете нещата в своя полза.

3. Срещайте се с нови хора. Колкото повече нови хора срещате, толкова по-добре ще осъзнаете, че всеки си има собствена гледна точка и мнение. Това е неоспорим факт и е безсмислено да се опитвате да промените нагласите на хората. Единственото мнение, което сте способни да управлявате и насочвате и е най-важно от всички (за вас, разбира се), е вашето собствено.

4. Опитайте се да създадете комфорт на хората около себе си. Комфорт от гледна точка на атмосфера за комуникация и обмен на идеи. Възможно е и другите да се чувстват толкова несигурни, колкото и вие самите. Няма как да разберете какво се случва в техните глави, затова най-добре се постарайте да създадете приятна и спокойна обстановка за всички.

5. Фокусирайте се върху контрола на собствените си мисли. Опитите да разгадаете мислите на другите хора са чиста загуба на време. Не се борете с необосновани предположение, а мислете за собственото си положение в конкретната ситуация.

6. Не се опитвайте да угодите на всички. Хората ще ви критикуват и съдят каквото и да направите.  Опитайте се да не им обръщате внимание и това ще ви спести много стрес и неприятни моменти.

7. Приемете факта, че е съвсем нормално да се притеснявате за мнението на другите. Всеки човек си е изградил някаква репутация, която се опитва да запази. Коментарите на околните са фактор, който може да подрони тази репутация. Ключът е да не позволявате самото притеснение от очакването на критика да ви съсипе.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички