Най-честите измами в социалните мрежи и как да се предпазим от тях


Най-честите измами в социалните мрежи и как да се предпазим от тях
Снимка: Thinkstock

3219

Социалните мрежи далеч не са безопасно място. Много от потребителите им са изложени на опасност от кражба на личните данни. Причината не е в това, че хакерите са много изобретателни, а в лекотата, с която хората разкриват информация за себе си. Кои са основните заплахи и как да им се противопоставим, разкрива Techradar, цитиран от digital.bg:

1. Click-jacking

Click-jacking е прикриване на зловредни хипервръзки под легитимно съдържание, което когато се активира с мишката, причинява неосъзнато от потребителя извършване на действия, като например сваляне на зловреден софтуер или изпращане на лична информация към скрита интернет страница. Многобройни такива измами са заложени чрез бутони за достъп до социалните мрежи с надписи "Like" или "Share". Така че, най-добрата защита срещу click-jacking измамите е да имате здравословна доза скептицизъм, когато става дума за сензационно съдържание в интернет. Ако нещо звучи твърде странно, за да е истина, то обикновено не е истина.

2. Doxing

Може да се каже, че doxing е една от най-порочните видове атаки в социалните медии днес. Doxing е публично освобождаване на идентифицираща информация за дадено лице онлайн без разрешението му – като например пълните имена, адреси, телефонни номера, информация за частни съобщения, снимки и други. Най-добрата защита срещу doxing е да се ограничи количеството на информацията, която споделяте, за себе си и членовете на семейството ви онлайн

3. Pharming

Pharming е пренасочване на потребителите от легитимни сайтове към измамни такива за да бъдат извлечени поверителни данни за тях. Има няколко основни стъпки, които можете да предприемете, за да се предпазите от pharmer атаки. На първо място въвеждайте името на сайта, който искате да посетите в адресната лента, а не го достъпвайте чрез Facebook линк. И използвайте винаги добър антивирусен софтуер за защита и се пазете от линкове, които пренасочват към странни на вид URL адреси с непознати суфикси.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички