Най-прозаичните пет причини за провал на сделките с недвижими имоти


Най-прозаичните пет причини за провал на сделките с недвижими имоти
Снимка:

876

Всеки брокер на недвижими имоти може да ви засипе с интересни разкази от работата си. И едни от най-удивителните истории са тези за провала на някои сделки – можете наистина да се изненадате от причините, които карат хората да се откажат от изгодна възможност. И обикновено не става дума за икономическата конюнктура, а за прословутият човешки фактор.

За най-разпространените и все пак често екзотични препъни камъчета през бизнеса разказват брокери от агенцията „Мегаполис-Сервис”, цитирани от vestifinance.ru.

1. Семейни обстоятелства

Това не е най-странната, но е най-често срещаната причина за провал на сделките с недвижими имоти. Според експерите в 70% от случаите, когато всички усилия по подготовка и оформяне на документите отиват на вятъра, то е заради семейни скандали и разногласия – между съпрузи, деца и родители, братя и сестри. Обикновено в основата стои натрупано с годините битово недоволство и умора.

Като правило, семейните обстоятелства най-често взимат връх при по-сложните транзакции, като замяна на голямо жилище срещу две по-малки, за да могат младите да се отделят. В тазкива случаи, болните амбцииите на един единствен член на фамилията водят до пропускане на изгодни шансове.

2. Астрология, окултни науки, езотерика

Ако всеки ден четете хороскопа си, не споделяйте тази тайна с брокера си на недвижими имоти или рискувате да откаже да работи с вас. Удивително голям брой сделки се провалят, защото „звездите са против”.

И не забравяйте – ако оставите астрологията да диктува решенията ви, най-вероятно ще останете с празни ръце. Само шансът за изключително изгодна сделка би убедила отсрещната страна да се примири с ретроградния Меркурий и да изчака по-подходящ планетарен момент.

3. Църковни обреди

Дълбоко вярващите, които съвестно съблюдават всички църковни ритуали, не си и помислят да направят сериозна крачка в живота без благословията на свещеника. А това правило важи особено силно при покупката или продажбата на жилище. Паричната изгода и сключването на сделката минават на заден план, ако отецът не благослови транзакцията.

4. Расизъм

Предубежденията ни често ни удрят по джоба, и брокерите на недвижими имоти първи ще свидетелстват за това. Според тях, не е изключение продавачът да откаже да пусне в бившия си дом лица от една или друга националност, да не говорим да ги хареса за квартиранти.

И не става дума само за представители на малцинствата.

„Един от нашите клиенти твърдо отказваше да продаде жилището си на украинец”, разказва Аркадий Власенко от „Мегаполис Сервис”. „Той така и не ни обясни причините за това решение.”

5. Красива дата

Любителите на „красиви” дати от типа 07.07.07 или 20.02.2002 не използват случая просто да се порадват на симетрията на календара. Не, те държат подписването да стане например на 10 октомври в 10 часа и 10 минути.

Като правило подобни странни изисквания имат най-често жените, но те забравят, че всеки може да закъснее, а и трябва да се вземе предвид работното време на нотариуси и държавни ведомства. Обикновено тези капризи не водят до провал на сделките, но пък наистина затрудняват преговорите.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички