Никога не давайте тези 8 неща на работодател, преди да ви е наел


Никога не давайте тези 8 неща на работодател, преди да ви е наел
Снимка: iStock/Guliver

9960

Търсенето на работа може да е дълъг и изтощителен процес. Затова и някои хора, които от много време все не успяват да получат заветната позиция, са готови на всичко, за да бъдат наети. А някои работодатели знаят това и се възползват от него.

Има неща, които е съвсем нормално да ви попитат или да поискат от вас по време на интервю за работа или пък в дните около събеседването. Но има и други, които не бива да давате, преди да сте сигурни, че ще получите мястото, съветва Fobres.

В никакъв случай не предоставяйте:

1. Ваша интелектуална собственост безвъзмездно - дизайни, презентации, текстове и т.н. Некоректни работодатели могат да я използват за собствена изгода.

2. Бизнес план или някаква друга задача, която са ви поставили и ще ви отнеме твърде много време. Отново е вероятно просто някой да им свърши черната работа, без да платят за това.

3. Контакти на хора, които вие познавате и ще са полезни на компанията. Нека първо ви наемат, а след това се възползват от връзките ви.

4. Важна информация за предишния ви работодател или клиенти, с които сте работили. Не е никак коректно да я изискват от вас, преди да са ви дали уверение, че ще ви наемат.

5. Специфични, детайлни съвети за това как да разрешат проблемите си. Ако ви зададат подобен въпрос на интервюто, отговорете достатъчно компетентно, за да привлечете вниманието им. Но за истинската експертиза нека предложат нещо в замяна.

6. Съгласието си за неопределено дълъг пробен период, в който няма ясно заплащане. Тук трябва да ви светне червената лампичка - вероятно отново ще се опитат да ви използват.

7. Твърде лична информация или лични данни, с които може да се злоупотреби.

8. Информация за предишните ви заплати и бонуси. Старайте се да преговаряте за възнаграждението си, без да ги споменавате.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички