Смартфоните могат да разпознават дали сме депресирани


Смартфоните могат да разпознават дали сме депресирани
Снимка: Thinkstock/Guliver

2278

Използвайки GPS Или други сензори, съвременните смартфони могат да разпознаят дали собственикът им проявява признаци на депресия. Това сочи проучване, публикувано наскоро в Journal of Medical Internet Research.

В доклада е описано подробно как учени са могли да използват данните от смартфоните за да определят дали участниците в изследването страдат от депресия с 86.5% точност.

Проучването следи 40 участници, които носят телефони с приложение наречено Purple Robot, което е описано като апликация която усеща и анализира контекстно-ориентирани знаци и случки за да оцени психическото състояние на потребителите си. В началото на проучването участниците също така са били помолени да попълнят онлайн въпросник, който се използва като стандарт за измерване на тежестта на симптоми на депресия.

Учените анализират колко често потребителите използват телефоните си, колко често излизат от дома си и колко често правят неща, различни от ежедневната си рутина. Не изненадващо, те открили, че потребителите със симптоми на депресия излизат много по-малко от вкъщи и като цяло се движат по-малко.

В заключенията на доклада авторът Дейвид Мор обсъжда потенциалното приложение на тази апликация с цел да се осигури по-добра грижа за пациентите, тъй като апликацията "ненатрапчиво" може да събира и анализира фактори в поведението свързани с депресия.

Това проучване определено буди някои очевидни притеснения относно поверителността на данни, след като GPS координатите например се считат за метаданни, с които американското правителството може "легално" да се сдобива. Purple Robot е много по-сложно приложение от простото отчитане и сравняване на няколко повтарящи се данни, като това изследване наистина показва какви резултати могат да се постигнат с правилното анализиране на съвсем простата информация, която телефонът ви и без това събира.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички