Хората купуват все повече нови автомобили


Хората купуват все повече нови автомобили
Снимка: Getty Images/Guliver

2364

Значителен ръст бележат продажбите на нови автомобили. През август регистрацията на нови пътнически превозни средвства в Европейския съюз (ЕС) и в частност в България отчете изненадващо солиден ръст, който е нетипичен за този месец на годината с оглед на ваканционния период, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

През отминалия месец в Европа продажбите (регистрацията) на нови коли са се увеличили с цели 10% спрямо същия период на предходната 2015-та, след като през юли отбелязаха понижение с 1,4%, прекъсвайки по този начин, но само за кратко, поредицата от 34 месеца на непрекъснат растеж.

Сред основните автомобилни пазари най-голямо повишение е отчетено в Италия (с 20,1%), следвана от Испания (с 14,6%), Германия (с 8,3%) и Франция (с 6,7%). Дори регистрацията на нови автомобили във Великобритания се повишава през август с 3,3% въпреки голямата несигурност на британските потребители след Brexit, пише БНР.

За първите осем месеца на настоящата година регистрацията на нови автомобили на Стария континент се е повишила с 8,1% (спрямо същия период на 2015-а), достигайки общо 9 787 760, като само в рамките на август са регистрирани 819 хиляди нови автомобила.

Според проучването на ACEA продажбите на нови автомобили в България нарастват през август с цели 26,3% на годишна база до 2293 броя от едва 1607 броя година по-рано. За периода януари – август регистрацията на нови автомобили в България нараства с 8,9% до 16 562 броя автомобили спрямо 15 209 броя през същия период на 2015 годин.

Продажбите на автомобили са оценявани като един от водещите показатели за състоянието на европейската икономика. Поради тази причина данните за август дават пореден положителен сигнал за икономическото състояние на ЕС през третото тримесечие въпреки вероятността за запазване на по-слабите темпове на растеж, отбелязани през второто тримесечие, след доброто начало на годината.

Ръст на продажбите на нови автомобили през август отчитат основно италианската компания FCA Group (скок с 20,6%), немския концерн Daimler (повишение с 18,0%) и на френската фирма Renault Group (с 14,4%).

В същото време има сигнали и за подобряване на растежа при продажбите на нови автомобили с марката Volkswagen, като те се повишават през август с 6,9% на фона на постепенно отшумяващата бизнес криза в 78-годишната история на немския автомобилен гигант, свързана със скандала с фалшивите тестове на отделяните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобили.

 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички