Великобритания забранява коли на бензин и дизел по-скоро от очакваното


Великобритания забранява коли на бензин и дизел по-скоро от очакваното
Снимка: iStock

12530

Великобритания смята да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови коли до 2035 г. Забраната обхваща леките и лекотоварните автомобили, както и хибридните превозни средства, които по принцип се радват на благоразположението на властите в развитите държави.

Британското правителство ускорява плановете си с 5 години, тъй като в миналото анонсира, че забраната ще влезе в сила през 2040 г. Все пак ограниченията подлежат на допълнителни обсъждания, пише CNBC.

"Искаме да стигнем по-далеч от всякога. Ето защо забързваме вече поставената амбициозна цел да прекратим продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили за справяне с климатичните промени и намаляване на вредните емисии", обяви британският министър на транспорта Грант Шапс.

Стратегията на правителството в размер на 1,5 млрд. паунда, която улеснява покупката на електромобил, е много успешна, твърди Шапс. Той се похвали, че през изминалата 2019 г. "на всеки 15 минути се продавал по един електрически автомобил".

Прекратяването на продажбата на бензинови, дизелови или хибридни автомобили или микробуси на практика би поставило потребителите пред избор между електрически и водородни превозни средства.

Шофьорите подкрепят мерките за намаляване на вредните емисии, но се притесняват, че забраната ще влезе в сила твърде скоро, казва Едмънд Кинг, президент на шофьорската асоциация АА.

Кинг се чуди дали в периода до 2035 г. ще бъдат произвеждани достатъчно електромобили, които да задоволят търсенето.

Регистрациите на електромобили във Великобритания се увеличават до 37 850 през 2019 г., което е със 144% повече в сравнение с 2018 г., когато са регистрирани 15 510 такива автомобила.

Макар този растеж да е окуражаващ за привържениците на превозните средства с ниски и нулеви емисии, пазарният дял на електромобилите през 2019 г. е едва 1,6%, а хибридите държат 4,2% от пазара. В същото време бензинът има пазарен дял от 64,8%, а дизелът – 25,2%.

Великобритания е сред водещите държави, които готвят забрана на бензиновите и дизеловите коли. Ирландия и Дания планират да наложат такава забрана до 2030 г., а Франция до 2040 г. Най-амбициозна е Норвегия, която смята да забрани бензина и дизела до 2025 г.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички