Богатите живеят в добро здраве по-дълго от бедните


Богатите живеят в добро здраве по-дълго от бедните
Снимка: iStock

7477

Богатите хора живеят в добро здраве и средно с 9 години по-дълго от по-бедните хора. До този извод достига мащабно проучване, фокусирано върху икономическите неравенства, влияещи на продължителността на живота в САЩ и Великобритания.

Анализирана е информация за повече от 25 000 души на възраст над 50 години, в търсене на фактори, които да покажат колко дълго са живели, преди да започват да страдат от болести и увреждания, свързани с възрастта, като например да са лежащо болни или да не могат да се грижат сами за себе си.

Най-големият социално-икономически фактор, който определя кога се появяват тези проблеми, е богатството. По-богатите хора живеят почти 10 години по-дълго, преди да изпитат трудностите на възрастта, отчитат учените, цитирани от CNN Business.

Най-заможните мъже в проучването могат да очакват още 31 години живот в добро здраве след 50-годишна възраст, а тези с най-малки материални възможности – 22-23 години. При жените най-богатите ще се радват на още 33 години добро здраве, в сравнение с 24 г. за най-бедните.

"Въпреки че продължителността на живота е полезен показател за здравето, качеството на живот при остаряването също е от решаващо значение", казва в изявление водещият автор в проучването Паола Дзаниното, специалист по обществено здраве в University College London.

"Чрез измерване на продължителността на живота в добро здраве можем да получим приблизителна оценка за броя на годините живот, прекарани в добро здравословно състояние или без увреждане", обяснява тя.

Проучването, върху което работи екип от изследователи от университети в Европа и САЩ, далеч не е първото, което определя значението на богатството за това колко дълго живеят хората, макар че повечето са фокусирани върху продължителността на живота, а не върху качеството му.

Най-богатият 1% от мъжете в САЩ живее до 87,3-годишна възраст - близо 15 години по-дълго от тези в най-бедния 1%. Разликата при жените е 10 години, показва проучване от 2016 г. Бедните хора във Великобритания умират около десетилетие по-рано от тези, които са по-заможни, установява проучване от 2018 г.

Според настоящото изследване във Великобритания и САЩ неравенството в продължителността на живота в добро здраве е почти едно и също. "И в двете страни усилията за намаляване на здравните неравенства трябва да са насочени към хората от социално-икономическите групи в неравностойно положение", съветват учените.

Средната продължителност на живота в света е 72 години. Тя се е увеличила с 5,5 години между 2000 и 2016 г., което е най-бързото увеличение от 60-те години насам, твърдят от Световната здравна организация.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички