България се отказа от Белене


България се отказа от Белене
Снимка:

463

България се отказва от проекта за строителството на атомната електроцентрала АЕЦ Белене. Това стана известно след днешното заседание на съвета на министрите на България.

Цената за изграждането ще е много висока, това е и основният аргумент България да се откаже от проекта. Нямаме възможност да платим тези пари, заяви премиерът Бойко Борисов.

При цена около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж, тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро или приблизително 20 милиарда лева.

Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари – няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България, заяви Бойко Борисов.

Поръчаният реактор за Белене ще отиде като 7-ми за АЕЦ Козлодуй, но държавата ще трябва да плати на Русия около 100 млн. евро за изработването на реактора.

На мястото на площадката на АЕЦ Белене ще се появи газова централа.

Премиерът обясни защо ще се строи 7-ми реактор.

Защото 5-ти и 6-ти реактор са руски от поколение две, тази е две плюс, а и нашата стратегическа цел е 5-ти и 6-ти реактор да работят за следващите 20 години, заяви премиерът и добави, че по този начин централата ще си е изцяло руска.

Той добави още, че в Козлодуй вече има изградена електропреносна система, а тази за Белене би струвала поне 1 млрд. Паралелно с това 1-ви, 2-ри, 3-ти, 4-ти реактор ги извеждаме от експлоатация, обособява се площадка и след време имаме възможност да въведем 8-ми реактор в Козлодуй, каза още министър-председателят.

Утре, 29 март, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще посети Москва, за да уведоми официално Русия за отказа от строителство на АЕЦ Белене.

България започва изграждането на АЕЦ "Белене" още през 80-те години, но с разпадането на социалистическата система проектът е замразен в началото на 90-те години, припомня БГНЕС.

Новият договор между АСЕ и НЕК за изграждането на АЕЦ е сключен през ноември 2006 г., на базата на който се изпълняват всички дейности по проекта "Белене". През юли 2008 г., след подписването на Протокол за откриване на площадката "Белене", започват строителните дейности.

"Атомстройекспорт" (АСЕ) предложи на страната ни един от най-съвременните проекти за атомна станции, който се отнася към поколението 3+. Проектът отговаря на всички изисквания на възложителя и на международните норми и препоръки на Международната агенция за атомна енергия, заявяват от АСЕ.

Една от важните задачи, която стои пред такъв мащабен проект, е намирането на финансиране. Първоначално към проекта прояви интерес германският енергиен гигант Ер Ве Е, но той се отказа през 2009 г. заради неясноти.

Държавната корпорация "Росатом", чиято дъщерна компания е АСЕ, също така привлече и инвеститори за "Белене". Това бяха водещият финландски енергиен концерн "Фортум" и френската компанията "Алтран". Подписан бе тристранен меморандум между НЕК, "Росатом" и чуждестранните инвеститори. В съответствие с него чуждите компании получават възможността да увеличат своя дял в Проектната компания от 1% на 25%, за сметка на намаляването на дела на Русия и България.


  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички