ЕС се точи на азерски и туркменски газ


ЕС се точи на азерски и туркменски газ
Снимка: БГНЕС

1844

След отказа на Русия от проекта "Южен поток", Европейският съюз обмисля различни варианти с цел диверсификация на газовите доставки. Затова и ще се опита да преговаря с Азербайджан и Туркменистан, съобщава The Financial Times.

Според изданието поради охлаждането на отношенията с Москва, ЕС се опитва да включи богати на газ страни като Азербайджан и Туркменистан в центъра на енергийната си стратегия.

Очаква се днес Брюксел да представи стратегията си за Европейския енергиен съюз.

Според изданието който разполага с копие от проекта, ЕС ще се опита да "използва всички инструменти на външната си политика, за да установи стратегическо партньорство в енергийния сектор" с алтернативни доставчици на гориво, като Азербайджан, Туркменистан и Алжир.

Както посочва заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, ЕС трябва да диверсифицира своите енергийни източници, за да бъде по-малко зависима от руския "Газпром".

В началото на декември м.г. Русия обяви отказа си от проекта "Южен поток", който трябва да премине по дъното на Черно море и през България да доставя газ за балканските страни, както и за Унгария, Австрия и Италия. Според руската страна, проектът е изоставен, поради неконструктивната позиция на ЕС. Вместо това бе решено да се построи тръба в Турция и да се създаде по границата с Гърция на газов хъб за южноевропейските потребители.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички