Премахване на бариерите пред развитието на фотоволтаиката: нужна е още работа


Премахване на бариерите пред развитието на фотоволтаиката: нужна е още работа
Снимка:

405

Премахване на бариерите пред развитието на фотоволтаиката: нужна е още работа

Проектът PV LEGAL установи, че въпреки известния напредък, много държави от ЕС все още съществуват затруднения пред разпространението на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), особено за фотоволтаичната технология.

Брюксел, 8 февруари 2012 г. - една година след крайния срок за транспониране на директивата за ВЕИ, с която ЕС поставя за цел достигане на 20% дял от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 2020 г., справиха ли се страните от ЕС с премахването на административните бариери пред развитието на фотоволтаиката? Европейският проект PV LEGAL, който продължи две години и половина, отговаря на този въпрос с нов доклад, фокусиран върху 12 ключови страни.

Резултатите определено са нееднозначни. В някои страни се наблюдава напредък. Разработването на инсталации в жилищни сгради е много по-бързо във Франция, Гърция, Германия, Холандия и Португалия. Онлайн платформите за регистрация, намалените разрешителни изисквания, обслужването „на едно гише” спомогнаха за намаляване на времето, необходимо за процеса.

На други места в Европа обаче картината не е толкова розова. Поради сложната бюрокрация, в Испания са необходими 89 седмици за разработването на фотоволтаична система върху покриви на индустриални сгради. Спазването на тези правила и процедурите за присъединяване към електрическата мрежа отнемат близо половината от разходите за разработването на даден проект. Ситуацията е сходна в България и във Великобритания.

"Европейските политици трябва да продължават да акцентират върху необходимостта от премахването на тези бариери, за да бъдат постигнати целите на ЕС за ВЕИ", сподели Reinhold Buttgereit, генерален секретар на Европейската асоциация на фотоволтаичната индустрия (EPIA), един от партньорите по PV LEGAL.

Фотоволтаиката има ключова роля за постигане дела на възобновяема енергия в ЕС през 2020, поради което е важно развитието на тази технология да не бъде ограничавано от административни бариери. Намаляването на административните разходи ще подобри ефективността на инвестициите във фотоволтаични системи, като по този начин ще стимулира повече инвестиции и ще даде възможност на националните власти да намалят финансовата подкрепа.

 

При присъединяването към мрежата остават най-големите пречки пред разпространението на фотоволтаичните системи. Продължителни процедури, неясна интерпретация на правилата или прекомерни разходи са едни от основните трудности в повечето пазари, изследвани в проекта.

"Европейските страни трябва да определят ясни срокове и да въведат пропорционални и прозрачни разходи за свързване към мрежата, за да се избегне дискриминация", заяви Jorg Mayer от BSW-Solar, Немската асоциация на соларната индустрия, координатор на проекта.

 

Проектът PV LEGAL приключва в края на февруари, но това не е краят на инициативата. Новият проект „PV GRID” ще започне през месец май 2012г. и ще се състои в разработването на задълбочен анализ върху интегрирането на фотоволтаични системи в електрическата мрежа. Проектът ще продължи работата, започната от PV LEGAL и ще включи повече участници, като например електоенергийните системни оператори.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички