"Северен поток" 2 започва работа в края на 2019 г.


"Северен поток" 2 започва работа в края на 2019 г.
Снимка:

3409

Газопроводът „Северен поток 2“ ще започне работа през четвъртото тримесечие на 2019 г. Това заяви заместник-председателят на УС на „Газпром“ Валерий Голубьов по време на форума „Газът на Русия 2015“.

По-рано от газовия гигант обявиха, че срокът за пускане е 2019 г., съобщава БГНЕС.

На 4 септември водещите европейски енергийни гиганти - BASF, E.ON, ENGIE, OMV и Shell - се договориха с „Газпром“ за изграждането на нов тръбопровод, успореден на вече съществуващия „Северен поток“, с който да се увеличат доставките на руско синьо гориво за Европа. Новият газопровод ще бъде с капацитет 55 милиарда куб.м. газ. Целевите пазари на "Северен поток 2", според президента на "Газпром" Алексей Милер, са Германия, Франция, Италия, както и газовият хъб „Баумгартен”, който се намира в Австрия, откъдето може да се захранва и Южна Европа.

Проектът бе обявен в момент, когато руско-турските газови контакти започнаха да буксуват и се появиха съмнения относно възможността да се изгради "Турски поток" по дъното на Черно море. След свалянето от турските ВВС на бомбардировача Су-24 отношенията Москва-Анкара се влошиха. На 3 декември руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че Русия прекратява преговорите по "Турски поток".

Ако "Северен поток 2" бъде построен, Русия ще може да гарантира стабилността на своите газови доставки за страните от Европейския съюз и ще сведе до минимум своята зависимост от украинската газотранспортна система.

В същото време този проект обедини срещу себе си както Полша и трите балтийски републики, известни със своите лоши отношения с Москва, така и България /впоследствие властите в София заявиха, че нямат нищо против проекта - бел.ред./ , Чехия, Гърция, Унгария, Румъния и Словакия. Причината е, че повечето от тях ще загубят транзита на руския природен газ, от който получават стотици милиони /като България например/ и дори милиарди евро /Словакия/. За България по-конкретно това ще означава и край на мечтите за възкресяването на "Южен поток" и изграждането на газов хъб, защото при сегашното потребление на газ в Европа те няма да са необходими.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички