Временна комисия се заема с темата за шистовия газ


Временна комисия се заема с темата за шистовия газ
Снимка:

351

Депутатите създадоха временна комисия по проучването и добива на шистов газ в България. 

Своя вот дадоха 117 народни представители, от които – „за” 89, „против” – 16 и „въздържали се” - 2.

Всички парламентарни групи участват в комисията на квотен принцип. Тя се избира за срок от два месеца.

Новият орган ще се казва "временна комисия за проучване, анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения във връзка с регулирането на дейности по проучване и добив на подземни богатства при опазване на околната среда".

Нямаме сигурност, че има находища на шистов газ у нас, никой не е проучвал това. Името на тази комисия е точно такова, защото тя трябва да сложи регулация в Закона за подземните богатства и в Закона за околната среда и водите, каза зам.-министърът на икономиката Валентин Николов.

Ако ние не намираме собствени източници, конвенционални, които в момента даже може би ги спираме с мораториума, то тогава всички трябва да плащаме над 500 долара за газ.

Попитан дали смята, че комисията би могла да излезе с извод да се забрани със закон проучването на шистов газ, Валентин Николов каза: "Разбира се. Лично премиерът каза, че той е против отпадането на мораториума, докато не е убеден, че ще защитим околната среда. Аз мислите ли, че ще тръгна срещу премиера?".

Синята коалиция приветства сформирането на комисията.

Действащият мораториум в момента лишава България да познава своите подземни богатства, коментира синият депутат Иван Иванов.

Сега има забрана дори да се правят проучвания в акваторията на Черно море и то когато съседна Румъния прави такива за евентуални находища на газ и петрол, поясни депутатът.

Договорът с "Шеврон” беше сключен без никаква оценка на въздействието и събиране на информация, което доведе до очакваното обществено недоволство. Тази комисия е координационен орган и възлага задачи. При сегашния Закон за концесиите има огромен риск газът, който е добит, да бъде на близки цени до цените, на които Русия продава газ на България, каза синият депутат Мартин Димитров.

Той призова да се помисли за рамка, при която откритите полезни изкопаеми да се продават на много по-ниски цени.

Тогава ще получим по-голяма обществена подкрепа, както направиха други страни. Иначе всичко това ще остане като добри намерения, които няма да бъдат реализирани, допълни той.

Червените и Атака определиха решението като "камуфлаж"

Нека наричаме нещата с истинските им имена – нека тя се нарича комисия за възстановяване на проучванията за шистов газ от Шеврон, коментира Венцислав Лаков от Атака.

Основната идея е да се разреши отново проучването, а нещата лъсват след категоричната позиция на ГЕРБ, че няма да се строи АЕЦ Белене, допълни той.

Тук става дума за лицемерие, убеден е народният представител от КБ Георги Божинов.

Политическото решение на управляващите е да се създаде комисия за търсене на основание за преразглеждане и отмяната на мораториума за проучване и добив на шистов газ, назова той проблемното според него проекторешение.

Това е един красив камуфлаж, добави той.

Даже, ако погледнем срока на действие на такава комисия - два месеца, можем да предположим за сериозността на работата й, каза Божинов.

Можем да участваме в комисия от този кръг въпроси, ако има закон за забраната на метода фракинг, докато се намерят нови щадящи методи за добив на този газ, подчерта той.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички