Започват да строят "Турски поток" през 2017 г.


Започват да строят "Турски поток" през 2017 г.
Снимка:

2019

Работата по полагането на газопровода „Турски поток“ ще започне през 2017 г. Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак след заседание на руско-турската междуправителствена комисия, предаде ТАСС.

„Междуправителственото споразумение беше подписано на 10 октомври, то предвижда условията по реализацията на проекта от търговските дружества. Срокът за приключване на работата е краят на 2019 г. Сега предстои много подготвителната работа, начало на изследователската работа, техническо-икономическа обосновка, документация за оценка на проекта, непосредствено след това започва полагането на газопровода. Тази работа трябва да започне през 2017 г.“, каза Новак.

Той допълни още, че Русия е получила всички необходими разрешения за текущата работа по „Турски поток“, като ще са необходими допълнителни, тъй като става въпрос за поетапен процес.

По думите му размерът на отстъпките в цените на газа, които руската страна ще предостави на Турция, ще бъдат определени по-късно в хода на преговорите между Москва и Анкара. Според Новак този въпрос не е свързан с подписаното вече двустранно споразумение и ще се обсъжда допълнително.

„Определени са някои подходи спрямо изчислението на отстъпките по газа за потребителите в Турция. Сега не могат да бъдат дадени конкретни цифри. Работата по тези подходи ще бъде продължена между „Газпром“ и (турската газова компания – бел. ред.) „Боташ““, каза Новак.

В същото време след заседанието на комисията турският министър на икономиката посочи, че към момента не съществуват пречки пред строежа на АЕЦ „Аккую“, която ще бъде построена от Русия.

„По отношение на процедурите, бюрокрацията няма никакви проблеми“, каза той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички