ЕК предвижда бюджет от 13 млн. за поощряване на добрите практитки сред младежите


ЕК предвижда бюджет от 13 млн. за поощряване на добрите практитки сред младежите
Снимка: Getty Images

3873

ЕК отваря покана с бюджет от 13 милиона евро за поощряване разпространението на добрите практики на национално и местно ниво в държавите-членки на Европейския съюз. Целта на кампанията е справяне с радикализма, насилствения екстремизъм и дискриминацията сред младежите. Това обяви в писмо европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, цитиран от БГНЕС.

В писмото на Наврачич са представени текущите инициативи на европейско и на национално ниво. Посочени са и конкретни мерки за реализиране на целите на Парижката декларация и мобилизиране на ресурси по програма „Еразъм +“. В декларацията от 2015 г. министрите на образованието на държавите в ЕС се обявиха за засилване на критичното мислене и медийната грамотност на младите хора, по-специално що се отнася до използването на Интернет и на социалните мрежи. Беше взето също и решение за насърчаване на образованието на млади хора в неравностойно положение.

До настоящия момента ЕК е осигурила над 400 милиона евро по различни програми за трансгранични партньорства и за разработване на иновативни политически методи и практики, свързани с препоръките на Парижката декларация, чиято основна цел е предотвратяване на разпространението на радикални и екстремистки идеи сред европейската младеж.

ЕК ще опита да мобилизира университетите, като ги насърчава да присъждат кредити за доброволческа дейност и да разработят учебни планове, които комбинират академичното съдържание с гражданското участие. За тази цел Комисията ще осигури възможности за споделяне на добри практики по тези теми. Сред целите на ЕК е и засилването на младежката работа и доброволчеството и популяризиране на диалога. Засилената подкрепа за младите работници и младежките организации ще се осъществява по няколко начина: чрез виртуални обмени по програма „Еразъм +“, разработване на специален инструментариум - практически насоки, методи и казуси за обучение, укрепване на Европейската доброволческа служба и засилване на подкрепата за младежките проекти на местно ниво по програма „Еразъм +“.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички