6 милиардери, спечелили парите си от пороци


6 милиардери, спечелили парите си от пороци
Снимка:

7219

Алкохолът, цигарите и хазартът са пороци, но... печеливши пороци. В тазгодишния списък на милиардерите от 1800 души 40 са спечелили богатството си именно от бизнес в тези сфери. Сред тях са хазартни магнати, собственици на пивоварни и фабрики за алкохол, производители на слот машини, тютюневи босове. Запознайте се с най-богатите от тях.

6. Стив Уин, САЩ – 3,6 млрд. долара – казина и хотели

Магнатът е един от архитектите на модерен Лас Вегас. Преди да отвори своето казино „Мираж” през 1990 г., мястото изглежда доста зле – с посредствени изпълнители и евтин бюфет. По-късно открива и още казина - Treasure Island (по-късно ребрандирано като TI), Bellagio, Wynn, Encore. Главен изпълнителен директор е и на Wynn Resorts Ltd.

5. Марк Шайнбърг, Канада – 4,1 млрд. долара – онлайн залагания

Парите му са от онлайн покер. Той и баща му Исай създават PokerStars и я превръщат в най-голямата покер компания в света.

4. Мария Асунсион Арамбурузабала, Мексико – 5,1 млрд. долара – бира

Тя е известна като Мексиканската кралица на бирата, след като наследява дял в пивоварната компания Grupo Modelo – производител на местната марка Корона. Дядото на Мария е съосновател на пивоварната от 1925 г. През 2013 г. Anheuser-Busch InBev купи 50% от Grupo Modelo за $20.1 млрд., като преди това притежаваше останалите.

3. Панси О, Хонконг – 6 млрд. долара – казина

Панси е дъщеря на легендата в хазартния бизнес на Макао Стенли О. Тя е съпредседател на MGM Китай и управляващ директор на Shun Tak Holdings, семейната компания за недвижими имоти и транспорт.

2. Йохан Граф, Австрия – 6,8 млрд. долара – залагания

Започва да се занимава с машини за пинбол, преди да основе Novomatic Group през 1980 г. Компанията прави слот машини за казината. Novomatic е една от най-големите компании в хазартния бизнес в световен мащаб и оперира в 31 държави, продавайки слот машини, видео покер машини и електронни маси за игра.

1. Шароен Сириваданабакди, Тайланд (на снимката) – 12,1 млрд. долара – алкохол

Тайландският бирен магнат произвежда популярната местна бира Chang. Компанията му ThaiBev е един от кандидатите за купуването на марките Peroni и Grolsch , които в момента са на SABMiller.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички