7 милиардери, които са били в затвора


7 милиардери, които са били в затвора
Снимка: Getty Images

7118

Да имаш милиарди долари и да попаднеш в затвора? Възможно е. Богатството не е помогнало да тези седем личности да избегнат престоя зад решетките. Всъщност именно стремежа им за увеличаването му е довел до това да престъпят закона. Припомняте си историите им.

Вонг Квонг Ю - 1,6 млрд. долара

През 2006 година той беше най-богатият човек в Китай. Приключва като млад с гимназията и се посвещава на бизнеса с потребителска електроника. Привлича вниманието на властите, тъй като започва да припечелва прекалено много пари. Когато разследването тече с пълна пара, се оказва, че Ю е търгувал с вътрешна информация.

Марта Стюарт - 300 млн. долара

Е, Марта вече не е милиардерка вече, но преди беше. Прекарала е известно време в затвора. През 2001 година властите установяват, че тя е продала свои дялове от фирма, която е работила на загуба. Така е избегнала да плати над 45 000 долара. Застоява се в затвора за 5 месеца през 2004 година. Още 2 години е под наблюдение.

Силвио Берлускони - 8,5 млрд. долара

Бившият италиански премиер успешно се "носеше" из таблоидите с постоянните си скандали в интимния живот и политиката. Често бе обвиняван в корупция. През 2013 година е осъден за данъчни измами. Вместо да лежи в затвора, на Берлускони му се дава алтернатива - обществено полезен труд. Работи по 4 часа седмично за център на католическата църква.

Андре Естевес - 4,3 млрд. долара

Бразилският банкер бе арестуван наскоро заедно с бразилски сенатор. Дуото влезе в полезрението на властите, тъй като е заподозряно в корупционни сделки. Делото на Естевес в момента се гледа.

Радж Раджаратам - 1,3 млрд. долара

Милиардерът беше признат за виновен по няколко обвинения за измама. Едно от тях беше свързано със скандал относно търгуване с вътрешна информация. През 2001 година Раджаратам беше осъдена на 11 години затвор и глоба от 10 милиона долара.

Бърни Ебърс - 1 млрд. долара

Канадецът вече е бивш милиардер, но пък едно време беше уважаван собственик и основател на огромна телекомуникационна компания - WorldCom. Малко след настъпването на 2000 година започват скандалите за счетоводни измами. През 2005 година е признат за виновен по девет обвинения за конспирация, измами и даване на лъжливи показания. В момента излежава 25-годишна присъда. Ще бъде освободен през 2028 година, когато ще е към 90-годишен.

Бърни Мадоф - 17 млрд. долара

Американски бизнесмен, създател на най-голямата финансова пирамида в света, която се сгромолясва през ноември-декември 2008 г. в САЩ, Ню Йорк в разгара на световната финансова криза. Излежава 150-годишна присъда.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички