Еди Редмейн - от най-престижните британски университети до "Оскар"-а


Еди Редмейн - от най-престижните британски университети до "Оскар"-а
Снимка: Getty Images/Guliver

7312

Това, че британецът Еди Редмейн грабна наградата за 'Най-добра мъжка роля“, бе една от изненадите на „Оскар“-ите, тъй като всички предварителни залози бяха за Майкъл Кийтън. Редмейн обаче определено заслужава признание за ролята си в „Теорията на всичко“, където се превъплъщава в гениалния физик Стивън Хокинг, страдащ от тежко неврологично заболяване.

Това е първа номинация и съответно първи "Оскар" за Редмейн. Какъв обаче е пътят му до червения килим? Еди Редмейн се ражда в Лондон през 1982 г. в семейството на бизнесмени. Има трима братя и една сестра. Семейството е доста заможно и Еди може да си позволи да учи в най-престижните университети във Великобритания. Възпитаник е на Колет, и Итън (където е бил в един курс с принц Уилям и колегата си актьор от „Тор“ Том Хъдълстън). После специализира и „История на изкуството“ в Тринити Колидж, Кеймбридж, който завършва с почести.

Актьорската си кариера започва в театъра с „Дванайсета нощ“ на Шекспир. Следват успехи в други популярни пиеси и не едно и две театрални отличия. Особено коментирана е ролята му в пиесата „Red”, която се поставя както в Лондон, така и на Бродуей. Именно за нея Редмейн печели награда „Тони“.

Логично талантливият британец не остава извън полезрението на кино режисьорите. Прави добри роли в няколко ленти, сред които „Другата Болейн“, но голямата слава го застига след „Моята седмица с Мерилин“, където си партнира с Мишел Уилямс. Запомнящ се образ изгражда и в последната екранизация на „Клетниците“ редом със звезди като Ръсел Кроул и Хю Джакман.

Ролята на Стивън Хокинг в „Теорията на всичко“ обаче определено е връх в досегашната му кариера. Редмейн прекарва четири месеца в изучаване на живота на бележития учен и до такава степен опитва да наподоби състоянието му, че изкривява гръбнака си. Явно е дало резултат – след като гледа филма, самият Хокинг казва, че сякаш е наблюдавал самия себе си.

Редмейн има и няколко участия в телевизионни продукции. Известен е и с класния си вкус по отношение на дрехите – през тази година списание GQ го обяви за най-добре облечения британец.

Освен че кариерата му е във възход, актьорът се радва на щастие и в личния си живот. В края на миналата година той се ожени за приятелката си Хана Багсау, която е специалист по връзки с обществеността.

На тазгодишните „Оскар“-и Редмейн се състезаваше в своята категория с Майкъл Кийтън ("Бърдмен"), Бенедикт Къмбърбач ("Игра на кодове"), Стив Карел ("Ловец на лисици"), Брадли Купър ("Американски снайперист").

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички