Кои са 5-имата най-богати мъже на всички времена?


Кои са 5-имата най-богати мъже на всички времена?
Снимка:

8388

В днешно време 1% от хората в света притежават по-голямо богатство от всички останали 99%. Пропастта между бедни и богати обаче съвсем не е нещо ново. Историята помни личности, чието състояние е било толкова огромно, че не можем дори да си го представим. Сп. Time е изготвило класация на най-богатите хора в историята. Ето кои заемат челните места:

5. Йосиф Сталин

Живял: 1878 – 1953 г.

Страна: СССР

Състояние: Пълен контрол над страна, съставляваща 9.6% от световния БВП

Сталин не е традиционна фигура в модерната икономическа история – диктатор с абсолютна власт, който контролирал една от най-големите икономики в света. Въпреки че е на практика невъзможно богатството му да бъде отделено от това на СССР, неговата уникална комбинация от икономическа мощ и пълен контрол над СССР кара множество икономисти да го посочат като един от най-богатите хора на всички времена.

4. Акбар Велики

Живял: 1542 – 1605 г.

Страна: Индия

Състояние: Управлявал империя, съставляваща 25% от световния БВП

Акбар е третият най-велик император на индийската династия на Великите моголи. Крис Матюс от Fortune цитира покойния икономически историк Ангъс Мадисън, според когото БВП на глава на населението на Индия при Акбар е било колкото в Англия при кралица Елизабет, но азиатската държава е имала “управляващата класа, чиито екстравагантен начин на живот е надхвърля този на европейското общество.”

3. Император Шъндзун

Живял: 1048 – 1085 г.

Страна: Китай

Състояние: Управлявал империя, която съставлявала между 25 и 30% от световния БВП

Китайската династия Сун (960 – 1279 г.) е била една от най-мощните икономически империи на всички времена. Според професор Роналд Едуардс тогава империята е съставлявала между 25 и 30% от БВП на света. Богатството на империята идва от технологичните й нововъведения и изключителните умения за събиране на данъци, които според Едуардс са изпреварили със стотици години европейските правителства.

2. Гай Юлий Цезар

Живял: 63 г. пр. н. е. – 14 г. от н. е. Страна: Рим Състояние: 4.6 трлн. долара Гай Юлий Цезар Октавиан не само е бил начело на империя, която е съставлявала 25-30% от БВП на света, но според предподавателя от Станфорд Йън Морис императорът в определен период е имал лично състояние, равняващо се на една пета от икономиката на империята. Това състояние би отговаряло на около 4.6 трлн. долара през 2014 г. “За кратко,” според Морис, Октавиан Август “лично е притежавал Египет.” Това постижение е трудно да бъде подобрено.

1. Манса Муса

Живял: 1280 – 1337 г.

Страна: Малийска империя

Състояние: По-голямо, отколкото някой би могъл да опише

Манса Муса, кралят на Тимбукту, често е определян за най-богатия човек в историята. Според професор Ричард Смит от Ferrum College западноафриканското кралство на Муса вероятно е било най-големият производител на злато в света във време, в което скъпоценният метал е бил особено търсен. Историята разказва за пътуването на крал Муса до Мека, по време на което харчовете му били толкова големи, че това причинило валутна криза в Египет. Говори се за десетки камили, всяка от които носела стотици килограми злато. (Според Смит годишната продукция на злато на Малийската империя възлизала на около 1 тон.)

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички