Кои са 5-те най-богати жени в света за последната година?


Кои са 5-те най-богати жени в света за последната година?
Снимка: Getty Images / Guliver

6672

Трусовете в световната икономика през последните месеци изглежда са предизвикали доста проблеми за най-богатите дами в света. Според скорошната класация на Forbes жените милиардери са намалели от 197 на 190 и са едва една десета от всички милиардери в света. През 2015 г. шест дами милиардери са починали, а състоянието на 31 е паднало под 1 млрд. долара. Но и 27 представителки на нежния пол се присъединяват към класацията за първи път.

Лилиан Бетанкур (на снимката) от Франция отново е най-богатата жена в света и е на 11-то място в общия списък (припомнете си кои заеха челните 10 места в него). Позицията ѝ е впечатляваща, предвид факт , че богатството ѝ се сви с 4 млрд. долара заради спада на акциите на притежаваната от нея козметична компания L'Oreal. А и миналата година осем души, сред които известният моден фотограф Франсоа Мари Бание, бяха признати за виновни, че са я измамили с милиони евро. Бание бе осъден на три години затвор и ще трябва да плати на Бетанкур 172 млн. долара обезщетение. Общото състояние на 93-годишната французойка е 36,1 млрд. долара.

Алис Уолтън се намира на второ място с 32,3 млрд. долара в сметките си. Тя е едно от децата на Сам Уолтън – създател на популярната американска верига магазини Wal-Mart. Изминалата година не бе безоблачна и за Алис. Тя е загубила 7,1 млрд. долара заради поевтиняване на акциите на Wal-Mart. В момента дамата активно подкрепя президентската кампания на Хилари Клинтън и е направила солидни дарения за нея.

На трето място е Жаклин Марс с 23,4 млрд. долара. Тя и брат ѝ са наследници на компанията за десерти Mars. Не участват обаче активно в управлението ѝ.

Италианката Мария Франка Фисоло е четвъртата най-богата жена в света. Богатството ѝ се изчислява на 22,1 млрд. долара. Тя е вдовицата на Мишеле Фереро, основател на Ferrero Group, производител на сладкарски изделия. Изпълнителен директор на компанията е синът им Джовани.

Петата позиция се заема от Сузане Калтен от Германия. Заедно с брат си Щефан тя притежава почти половината от автомобилния производител BMW. Има участие и във фармацевтичната компания Altana AG. Богатството ѝ е в размер на 18,5 млрд. долара.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички