Млад изобретател се бори срещу обезлесяването с рециклирани телефони


Млад изобретател се бори срещу обезлесяването с рециклирани телефони
Снимка:

7015

Масовото изсичане на гори по света е един от факторите, които допринасят най-много за опасните климатични промени. Именно с този проблем се опитва да се пребори младият физик и изследовател Тоуфър Уайт. Той е създал система, използваща рециклирани телефони, чрез която властите своевременно да научават дали някъде се извършва незаконна сеч.

Идеята хрумва на Уайт, докато участва в доброволческа програма за опазването на гибоните в Индонезия. „Там незаконното изсичане е масово. Бяха наели пазачи, но те не успяваха да опазят голямото пространство. Аз съм учил физика и софтуерно инженерство и си помислих, че мога да помогна. Използвах стари смартфони, за да проектирам система, която разпознава звука от резачките и сигнализира на рейнджърите. Днес хиляди хора ми изпращат старите си телефони, за да ги използваме“, споделя изобретателят пред National Geographic.

Как точно работи системата? Телефоните улавят звука на резачките или автомобилите и го предават по стандартната клетъчна мрежа в облака, където той бива анализиран в реално време. След това на горските се изпращат съобщения, обикновено под формата на SMS. Тяхна е задачата да стигнат възможно най-бързо до мястото на незаконната сеч и да я спрат.

В момента системата на Уайт действа в Амазония и на много други места. Запитан какво вдъхновява него и екипа му, той казва: „Подкрепата, която получаваме от всички. Много се радвам, че нещо, което съм създал, е в действителност полезно за хората. Това ми беше целта и когато правех мобилни приложения. Но още не съм видял мобилно приложение, което да е по-вълнуващо и полезно от системата срещу обезлесяването“.

 

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички