От Шерил Сандберг до Джефри Катценберг: Кой ще оглави Disney?


От Шерил Сандберг до Джефри Катценберг: Кой ще оглави Disney?
Снимка: Getty Images/Guliver

3584

Оставката, която оперативният директор на Walt Disney Company Томас Стагс хвърли вчера, шокира бизнес света. Освен че бе неочаквана, тя отвори широко вратата за нови кандидати за наследници на шефа на компанията Боб Айгър. Вероятно за първи път от 80-те години насам Disney ще потърси ръководителя си извън вътрешните си редици, пише Variety.

„Ще търсят изпълнителен директор навън“, съгласява се Лора Мартин, анализатор към Needham&Company. “Това е нещо голямо. Фирмената култура на Disney е такава, че досега винаги се очакваше шефът да е вътрешен човек. Уол Стрийт не обича несигурност, а се смяташе, че наемането на чужд кадър поражда несигурност.“

В последните години всички знаци сочеха, че Стагс е човекът, готвен да поеме поста на Боб Айгър. В продължение на две десетилетия той последователно се изкачваше по стълбичката в компанията и бе логичен избор. След напускането му обаче всичко се променя.

Веднага започнаха спекулации за това кой може да бъде поканен за CEO на Disney. Упорито се споменава името на главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандберг, която вече е в борда на директорите на филмовия гигант. 46-годишната дама е достатъчно млада, за да поведе компанията с енергия и ентусиазъм и в същото време има голям опит от работата си в Силиконовата долина.

Друг потенциален кандидат е вицепредседателят на борда на 21st Century Fox Чейс Кери, който вече успя безпроблемно да преведе една филмова компания през редица промени в ръководството. Има шанс постът да бъде предложен и на шефа на CBS Лесли Мунвс, който сигурно би го приел, имайки предвид настоящите проблеми на CBS corp. Едно наистина нетрадиционно решение, за което се говори, е закупуването на DreamWorks Animation и „инсталирането“ на нейния началник Джефри Катценберг на върха.

В самата Disney също има не един и двама подходящи кандидати. Джон Ласетър, който ръководи Pixar и който съживи отдела за анимации на компанията, е добър вариант, но той едва ли ще иска да остави креативната си дейност заради стреса на лидерството. Шефът на отдела за игрални филми Алън Хорн се слави като строг, но способен ръководител и би могъл да държи всичко под контрол. Кой обаче наистина ще поеме една от най-големите и известни компании в света – засега можем само да гадаем.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички