Ричард Брансън за рисковете, които си струва да поемаш


Ричард Брансън за рисковете, които си струва да поемаш
Снимка: Getty Images/Guliver

3950

Британският милиардер и собственик на Virgin Group Ричард Брансън не само е развива редица успешни бизнеси, а и знае как да използва максимално добре свободното си време. Скоро по телевизията ще започне документален филм, проследяващ неговите приключения, свръзани с екстремни спортове. По този повод Брансън дава интервю пред Fortune, в което говори за ползата от поемането на рискове. Публикуваме част от разговора.

Може ли да се каже, че екстремните ви занимания са метафора за начина, по който правите бизнес?

Не точно, но определено помагат за промотирането на Virgin. Приключенията ми са наистина рискови. Мисля, че жена ми, децата и родителите ми биха искали да си намеря друго занимание, освен пътуването с балон над Атлантика.

Какви са стратегиите ви за управлението на финанси?

Реинвестирайте парите, за да подобрите компанията си. Отваряйте си очите за нови ниши или пазари, на които да навлезете. Аз започнах с бизнес в музиката и търговията, а после използвах успеха и започнах много други начинания, които се отплатиха.

Правили ли сте грешки, заради които ви се е искало да върнете времето назад?

Спомням си няколко пъти, в които банкери са идвали при мен в петък и са ми казвали, че могат да затворят Virgin в понеделник. Прекарвали сме цели уикенди в опити да спасим компанията от банкрут. Винаги намирахме начин да продължим напред.

Един от най-тежките моменти за мен беше, когато ми се наложи да продам Virgin Records на EMI. Направих го, за да помогна на другите си бизнеси, най-вече на Virgin Atlantic. Хората сигурно си казват – този какво се оплаква, като изкара 1 млрд. долара от сделката. Е, аз създадох тази музикална компания от нулата. И ако не беше тя, нямаше днес да съм тук.

Няколко пъти сте били на крачка от смъртта заради екстремни спортове. На какво ви научиха тези моменти?

Накараха ме да се замисля какви рискове съм готов да поема – и за семейството ми, и за бизнеса ми. Близките ми са целият свят за мен и са приключенци по природа, така че ме разбират. А в работата си всеки добър предприемач трябва да поема рискове. Страхът от провал е загуба на време.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички