Топ 3 на най-богатите продуценти в Холивуд


Топ 3 на най-богатите продуценти в Холивуд
Снимка: Getty Images / Guliver

4051

Киноманите често подценяват ролята на продуцента в направата на любимите им ленти. А всъщност той е човекът, който има най-голяма заслуга за нея – той избира кои филми да бъдат заснети, намира финансиране, назначава режисьора и актьорите. Когато някой филм спечели „Оскар“, именно продуцентът отнася статуетката вкъщи и има защо. Наскоро сайтът The Richest публикува списък с най-богатите продуценти в меката на седмото изкуство Холивуд. Вижте кои заеха първите три места:

Джери Брукхаймър – 800 млн.долара

Започва да продуцира през 1972 г. и оттогава насам е участвал в толкова много проекти, че дори не могат да се изброят. Негови продукции са легендарните „Топ Гън“, „Ченгето от Бевърли Хилс“, „Лоши момчета“, „Армагедон“, „Пърл Харбър“. Най-успешният му проект във финансово отношение обаче е поредицата „Карибски пирати“. Брухаймър е продуцент и на над 26 телевизионни сериали.

Стивън Спилбърг - 3,5 млрд.долара

Спилбърг е един от пионерите на Холивуд. Той никога не се е страхувал да експериментира и в повечето случаи е бил възнаграждван за това. Има два „Оскара“ за най-добър режисьор – за „Списъкът на Шиндлер“ (1993) и „Спасяването на редник Райън“ (1998). Други три от филмите му - „Челюсти“, „Извънземното“ и „Джурасик парк“ - пък поставят абсолютни рекорди в боксофиса. Сред другите хитове, които е продуцирал, се нареждат и „Завръщане в бъдещето“, „Мъже в черно“, „Шрек“, „Хвани ме, ако можеш“, „Трансформърс“, „Писма от Иво Джима“, „Боен кон“ и много други.

Джордж Лукас – 4,3 млрд.долара

Безспорният лидер в класацията, най-успешният продуцент на всички времена. Въпреки че не спечелиха нито една от четири номинации за „Оскар“, филмите на Лукас имат милиони почитатели по целия свят. Дори само с поредиците „Междузвездни войни“ и „Индиана Джоунс“ той си осигури място в историята, макар да има и много други филми, чиито успех е плод на неговия труд.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички