1% от хората по света са по-богати от всички останали 99%


1% от хората по света са по-богати от всички останали 99%
Снимка: iStock/Guliver

2976

Единият процент най-богати жители на планетата притежават повече от останалите 99 процента. Това обяви британската неправителствена организация "Оксфам" в навечерието на предстоящия тази седмица Световен икономически форум в Давос, предаде AFP.

Пропастта между най-богатите и останалата част от населението на Земята се е разширила драматично през последните 12 месеца, отбелязва хуманитарната група в доклад, озаглавен "Една икономика в служба на единия процент". Той бе публикуван преди световният елит да се събере в швейцарския курорт от сряда до събота. Като илюстрация за колосалното увеличаване на неравенството през последните години "Оксфам" посочва, че 62-мата най-богати хора на Земята притежават толкова, колкото половината от човечеството, която е по-бедна, или около 3,5 милиарда души.

С цел неутрализиране на това увеличаване на неравенството "Оксфам" призовава по-конкретно да бъде сложен край на епохата на данъчните убежища. Девет от всеки 10 компании, стратегически партньори на Световния икономически форум в Давос, са представени в най-малко един данъчен рай. Тази система на укриване на данъци не позволява на стотици милиони хора да се измъкнат от бедността, подчертава "Оксфам".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички