Банки в Германия въвеждат "такса съхранение" за големите депозити


Банки в Германия въвеждат "такса съхранение" за големите депозити
Снимка: Thinkstock

3503

Първата банка, която през 2014 г. шокира Германия, обявявайки, че ще начислява наказателни лихви, беше Skatbank - малка кооперативна банка в провинция Тюрингия, пише The Financial Times.

Никой не последва примера ѝ до миналата седмица, когато Raiffeisen bank в малката, но богата община Гмунд ам Тегернзее, обяви, че от следващия месец ще таксува клиентите си с "такса съхранение" от 0.4% за депозити над 100 хил. евро.

Подобно на Skatbank, кооперативната банка в Гмунд ам Тегернзее е малка, но нейният ход разпали дебати дали германските кредитни институции биха могли да започнат да правят същото.

В усилието си да стимулира вялата икономика в еврозоната, Европейската централна банка (ЕЦБ) оряза лихвените проценти до рекордно ниски нива, а от март насам начислява и 0,4 на сто такса върху излишъка от парични средства, държани при нея от банките на еврозоната.

Политиката на ЕЦБ е приложима за банките в цялата еврозона. Но германските банки са засегнати по-силно, отколкото другите, тъй като много от тях не са в състояние да превърнат натрупаните депозити в заеми. Анализатори от Deutsche Bank изчисляват, че тази политика ще струва на германската банкова система 787 млн. евро тази година, повече отколкото при всяка друга страна от еврозоната.

В отговор на този натиск, много германски банки започнаха да начисляват отрицателни лихви по депозитите на корпоративни и институционални клиенти. Някои от тях, като Commerzbank, са обмислили дори по-радикални алтернативи, като презапасяване с пари в брой, вместо предоставяне на излишните депозити в централната банка.

Мартин Хелмих, професор във Франкфуртската школа по финанси и мениджмънт, не смята, че от подобни промени ще бъдат засегнати всички клиенти. Той очаква банките да се фокусират първоначално върху клиенти с големи баланси, подобно на Skatbank и Raiffeisen bank.

Други банкери коментират, че се въздържат от налагането на отрицателни лихви върху депозитите на дребните си клиенти по две причини: те се боят да бъдат едни от първите банки, които "наказват" вложителите в страната, в която спестовността се поощрява; второ - опасяват се, че това може да накара клиентите масово да изтеглят парите си.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички