Горанов: България може и да не взема нов дълг догодина


Горанов: България може и да не взема нов дълг догодина
Снимка: БГНЕС

2938

България може и да не взема нов дълг през следващата година. Това прогнозира финансовият министър Владислав Горанов.

В началото на тази година държавата пое малко под 2 млрд. евро външен дълг, който бе предназначен за буфер при евентуални проблеми след стрес тестовете на банките. След като такива не се появиха, парите ще бъдат използвани за плащане на стари задължения.

"Тези средства, които остават, те са част от фискалния резерв и ще бъдат разходвани за погасяване на падажиращи дългове. Знаете, че в началото на 2017 има падажираща сериозна мисия от 2012 година, петгодишна, спестеният, ако така мога да го нарека, ресурс ще отива по операции по дълга за неговото намаляване. Много е вероятно така, както показват сметките отсега, за следващата година да се заложи нулев лимит за нов дълг в бюджета за 2017 година. Твърде рано е още да се представят сметки и данни за новия бюджет. Тепърва ще се водят консултации в рамките на правителството за приоритетите, но отсега, както виждам числата, лимит за нов държавен дълг за 2017 година ще бъде нула", каза Горанов, цитиран от БНР.

По думите му във финансовото министерство постъпват множество предложения за оздравителни планове на общините, но много от тях са "наивни", защото с тях няма как дългосрочно да се стабилизират финансите на местните администрации.

"Доста общини представят планове. За съжаление голяма част от плановете са доста наивни, ще трябва да се преработят. Ако те се заблуждават, че ресурс, който ще получат от нас, задължително ще се трансформира в безвъзмездна финансова помощ, не това е целта на оздравителните програми. Целта е засилване на качеството на местно самоуправление, целта е засилване на отговорността на местните власти по отношение на това, което управляват, имаме много добри и много лоши примери. Малко от тях са готови да предложат качествени планове, които аз мога спокойно да предложа на правителството за одобрение", заяви още министърът.

Според него образованието и отбраната ще са сред приоритетните сфери за бюджета догодина.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички