БРИКС правят собствена система за плащане


БРИКС правят собствена система за плащане
Снимка:

3452

Страните от БРИКС са започнали консултации за създаване на многостранна система за плащане, подобна на SWIFT. Това обяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков в интервю за РИА "Новости".

Той заяви, че се обсъжда възможността за създаване на многостранна система за плащане, която ще дава гаранция срещу рисковете, свързани с произволните решения на страни, които са в юрисдикцията на съществуващите платежни системи.

Финансовите министри и ръководителите на централните банки на страните от БРИКС обсъждат всички въпроси, включително организация на платежните системи и перспективите за преминаване във все по-голяма степен към разчети в национални валути.

"SWIFT или не, във всеки случай, ние говорим за възможността за създаване на многостранна платежна система под формата на обединение, което ще гарантира по-голяма независимост. То ще създава определена гаранция за защита от рискове, които могат да взимат страните.

Според Рябков разговорите са на етап първоначални консултации. По-рано заместник-председателят на Централната банка Олга Скоробогатова обяви, че банката е предложила в рамките на БРИКС да бъде създаден аналог на международната система за предаване на финансова информация SWIFT. Към нея са свързани повече от 10 хиляди от най-големите организации в 210 страни. Всяка година чрез SWIFT се превеждат 1,8 млрд. съобщения, а обемът на операциите е в размер на 6 трилиона долара на ден. 600 руски банки и компании са потребители на SWIFT.

По брой на потребителите на SWIFT Русия е на второ място след САЩ. Днес SWIFT е най-широко използваната система в света за междубанкови финансови трансфери.

Заплахите за изключване на руските банки от нея започнаха още миналата есен, а от системата заявиха, че са под натиск, но не възнамеряват да му се подадат.

Руските власти реагираха остро на евентуалното изключване на страната от SWIFT, а премиерът Дмитрий Медведев заяви, че в този случай руската реакция ще бъде "без ограничения". От декември централната банка започна вътрешен аналог на SWIFT.

Възможност за изключване на Русия предизвика смесени реакции на Запад. Според премиера на Латвия Лаймдота Страуюма това ще парализира цялата световна икономика.

Русия не е единствената страна, която Европейският съюз заплаши да изключи от системата. През 2012 г. Запада като средство за натиск блокира достъпа на Техеран. Независимо от това, финансовата система на Иран не се срина, въпреки че държавата е изправена пред редица трудности по време на платежни операции.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички